Kultúra Dél-komárom 2023. 11. 13.

Ősbemutatóra készül a Magyarock Dalszínház

A dél-komáromi társulat november 17-én, 19 órától mutatja be legújabb, Shakespeare III. Richárd című drámájából készült rockmusicalét a Monostori Erőd KlapkArénájában.

A Magyarock Dalszínház izgalmas új darabja, Shakespeare klasszikus művét modern köntösbe öltözteti. Az előadás nem csupán a királyi házban zajló intrikákat és a hatalom megszerzésének univerzális történetét meséli el, de mélyrehatóan járja körül a média-manipulációt és a legégetőbb társadalmi kérdéseket is.

A darabban a ravasz és torz testű III. Richárd, aki önmagát is „ravasz árulónak” nevezi, hatalomra vágyik, és minden eszközt bevet, hogy elérje célját. A közvélemény manipulálásához és hűbéreseinek megnyeréséhez a média erejét használja fel. Végül cselszövések és gyilkosságok árán jut el az állam vezetéséig – hogy aztán onnan Richmond letaszítsa őt.

A darab által bemutatott közvélemény-manipuláció nem is lehetne időszerűbb vagy érvényesebb kérdés korunkban.

William Shakespeare drámája nyomán a szövegkönyvet és a dalszövegeket Vizeli Csaba írta, a mű zeneszerzői Másik Lehel és Pécsváradi Zoltán. Rendezte Bakó Gábor és Vizeli Csaba.

További információ a jegymester.hu-n olvasható!

A Magyarock Dalszínház 2002-ben alakult Vizeli Csaba ötlete nyomán. Kezdetben az volt a célja, hogy egy különleges március 15-ei ünnepséget szervezzen, és ezért kereste meg Koltay Gábor filmrendezőt, valamint Koltay Gergelyt, a Kormorán zenekar vezetőjét. Ebből a közös munkából született meg „A költő visszatér” című zenés játék.

Az elején a nézők főként történelmi darabokat vártak el a társulattól, de később népszerűvé váltak olyan előadások is, mint „A padlás”, „Made in Hungária”, „Anconai szerelmesek” vagy „Csoportterápia”.

A Magyarock Dalszínház színészei az évek során olyan neves művészekkel dolgoztak együtt, mint Varga Miklós, Mészáros Árpád Zsolt, Miller Zoltán, Csengeri Attila, Bakó Gábor, Mahó Andrea, és a Kormorán zenekar is. A társulat nem csupán előadásokat tart, hanem egyfajta alkotóműhelyként is szerepet játszik a magyar színházi életben.

Az elmúlt évek során a Magyarock Dalszínház Pro Urbe- és Megyei Príma-díjat is kapott.