Kultúra 2024. 01. 22.

A ismert komáromi testvérpár, Stubendek István és László is díjazott lett a hétvégén

Észak-Komárom ismert, a magyar kultúráért és közösségünkért sokat tevő testvérpárja, Stubendek István és László is díjazott lett a hétvégén. Mindkettőt A magyar kultúra napja alkalmával tünetteték ki, igaz, más-más helyről érkezett az elismerés. Stubendek István a Magyar Kultúra Lovagja lett Budapesten, a Lászlót pedig a Csemadok Életmű Díjával tüntették ki Galántán.

Stubendek Istvánt (volt zenepedagógus, a Concordia vegyeskórus karnagya) Budapesten ütötték lovaggá január 20-án, szombaton.
A címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államalapítás millenniuma tiszteletére alapította. Az elismeréssel közvetíti a társadalom megbecsülését azok felé, akik határon innen és túl, szűkebb, vagy tágabb közösségükben huzamos időn át önzetlenül, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát, teljesítményük, emberi tartásuk, értékrendjük követendő példa a társadalom tagjai számára. 2024-ben az adományozó testület – civil szervezetek és önkormányzatok jelölése alapján – 34 személyiséget részesített e rangos elismerésben, Magyarországról, illetve határon túlról. Köztük Stubendek Istvánt is lovaggá ütötték.

Stubendek István karnagyot lovaggá ütik (képek forrása: Stubendek Katalin FB):

Stubenek Lászlót, Észak-Komárom volt polgármesterét, a Csemadok sokáig aktív tagját pedig Életmű Díjjal tüntette ki a szervezet január 21-én, vasárnap, a Galántán megrendezett ünnepélyes díjkiosztón. „Stubendek László szereti, ha sűrűk a hétköznapok, jelenleg történelmet tanul – írja róla a Ma7. – Ő volt Komárom polgármestere. Ő helyeztette ki a muzsikáló huszár figuráját a komáromi Klapka téren. Polgármesterként sem mondott le a kántorkodásról és azokról a dolgokról, amelyeket szívből szeret. „Ezek tápláltak engem” – mondta el a róla készült bemutató filmben. A kisebbségi létben kultúrát teremteni érzése még inkább táplálta abban, hogy a polgármesterséget „komáromiasan” kellett végezni – abban a városban hisz, amely befogadta, és ahol igazán otthon érzi magát.”

Stubendek László, volt polgármester átveszi az Életmű Díjat (Fotó: Szomolai Andrea, Ma7):

 -dráfia-