Kultúra 2022. 11. 25.

Ezüst minősítést kapott a Concordia Vegyeskar Magyarország legmagasabb szintű kórusversenyén

2022. november 17-20. között kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar kórusok országos minősítő rendszerének legmagasabb szintű versenyét, a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyt. A versenyen 11 kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra.

A maga kategóriájában (A/8. Vegyeskarok) kiemelkedő helyezést ért el a komáromi Concordia Vegyeskar, Stubendek István vezetésével, akik a megtisztelő ezüst minősítéssel tértek haza.

A Concoria Vegyeskar

Az eseményre a Budapest Music Centerben került sor, és azok a magyarhoni és határon túli magyar nem hivatásos énekkarok vehettek részt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak különböző versenyeken, 2018. december 1. és 2022. szeptember 18. között.  

A verseny tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke pedig Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

A versenyen az együtteseknek lehetőségük volt a kötelező mű nélküli (B), vagy kötelező művel nehezített (A) kategóriában indulni. A kötelező műveket a magyar kórusirodalom gyöngyszemeiből válogatta a Művészeti Bizottság. A fellépőket egymást váltva két, egyenként öttagú zsűri pontozta, mindegyikben kiváló szakemberekkel: zeneszerzők és gyakorló karnagyok kaptak felkérést a munkára Magyarországról és határon túlról is.

Orsovics Yvette

A versenynek más felvidéki, sőt komáromi vonatkozási is voltak. A zsűriben ugyanis a Selye János Egyetem és a Marianum iskolaközpont oktatója, ORSOVICS Yvette karnagy is helyet kapott. Emellett pedig a kassai Csengettyű Gyermekkórus  a maga kategóriájában arany minősítést kapott.

Forrás: aTempo, Kóta.hu