Kultúra 2017. 04. 11.

A költő visszatért

A magyar költészet napját hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Irodalmi előadóestek könyvbemutatók, közönségtalálkozók színesítik évtizedek óta a nap eseményeit. Dél-Komáromban Varga Izabella, R. Kárpáti Péter, Czető Zsanett és Kristóf Dániel a Jókai moziban A pölöskei nótárius című irodalmi összeállítással tisztelegtek a magyar líra, és annak egyik ikonikus alakja, Arany János előtt.

10-15 éve dolgozunk együtt mi négyen, több műsorunk is van, de Arany János és munkássága valamennyiünk szívügye. Épp ezért gondoltuk, hogy születésének bicentenáriumán egy különleges összeállítással elevenítjük fel az alakját. Megpróbáljuk bemutatni Arany Jánost, az embert, megfosztva őt mindenféle rárakódott patetikusságtól. Megmutatni azt a kisfiút, aki már 4 éves korában deákul, azaz latinul írt és olvasott, aki felcseperedvén a magyar költészet egyik legnagyobb költőfejedelme, óriása, zseniális elméje lett – nyilatkozta a darab előadása előtt R. Kárpáti Péter színművész.

Kevesen tudják, de Arany nyelvújító is volt, úgy volt képes árnyalni az egyes szavak jelentését, ahogy talán más senki a hazai költészetben. Elképesztő, de az idén 200 éve született költő egészen pontosan 59 697 egyedi szót használt műveiben. Ezzel pedig magasan listavezető – tette hozzá R. Kárpáti Péter.

A színművész elárulta azt is, hogy Komárom különösen közel áll a szívéhez, hiszen gyermekkora jó részét töltötte itt a keresztszüleinél, és azóta is rendszeresen visszajár a városba.

Szólj hozzá!