Kultúra 2022. 10. 13.

A komáromi Helios Fotóklub ötödször nyert a Petzval József országos versenyen

Zsinórban ötödik alkalommal nyert a komáromi Helios Fotóklub a szlovákiai fotóklubok Petzval Józsefről elnevezett országos körversenyen, amelyet idén Kassán rendeztek meg. A rendezvényre az elmúlt hétvégén került sor. Nem csak maga a klub nyert – tagjai egyéniben is jeleskedtek, az első, második, negyedik, valamint ötödik helyen végeztek.

Petzval József nevét viselő fotós versenybe minden éven 15 szlovákiai fotóklub nevez be, 15-15 fényképpel – írja a Ma7. – A 225 fotó klubból klubba vándorol, a tagok mindenütt 1-10 közti ponttal értékelik az alkotásokat, s az így kapott összesített pontszámok alapján dől el, melyik klub lesz az adott évfolyam győztese, illetve egyéniben kik a legjobbak.

A klub néhány tagja a kassai megmérettetésen (balról): Sedliak Pál, Kopják Angelika, Holop Ferenc – a Helios Fotóklub vezetője, Ferenczy Évi és Bilka Viktória

A verseny idei, 28. évfolyamának eredményhirdetését ezúttal Kassán tartották, ahol a komáromi Helios Fotóklub szinte mindent vitt. Nemcsak a versenyt nyerte meg, immár zsinórban ötödötször, de tagjai egyéniben az első öt helyezésből a harmadik kivételével mindegyiket megszerezték.

Megosztott első helyet és második helyet nyert Martin Kučera, megosztott negyedik helyet Bilka Viktória, valamint megosztott ötödik helyet Csontos István és Bilka Viktória egy-egy fotója.

Martin Kučera díjnyertes fotója (megosztott 1. hely):

Martin Kučera (megosztott 1. hely)

A megosztott 2. helyet szintén Martin Kučera vitte haza, a következő fotóval:

Martin Kučera (megosztott 2. hely)

A klub 1959-ben alakult, jelenleg 24 tagja van. Kéthetente találkoznak, és a klub elnöke, Holop Ferenc szerint nagyon jó csapat jött össze. Csoportos kiállításokat rendeznek, együtt járják a versenyeket, közös fotózásokat szerveznek. Kiállításaikon Komáromon kívüli fotósok, neves művészek is kiállítottak már.

Nézzük a többi fotót, amellyel a klub tagjai beneveztek a versenybe:

Bilka Viktória – megosztott 4. hely
Bilka Viktória
Bilka Viktória
Csontos István
Csontos István
Csontos István
Kopják Angelika
Kopják Angelika
Halász Gizella
Milan Uhrin
Milan Uhrin
Piller Oszkár
Sedliak Pál