Mix 2019. 10. 24.

Pályázati forrásból újult meg a Zichy-pont

A Villa Camarum Polgári Társulás, a Helios Fotóklub és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás által közösen fenntartott Zichy-pont rendezvényközpont ismételten felújítási munkálatokon esett át.

A közösségi mozgolódás egyik jelentős komáromi gócpontját 2017-től bérli a három szervezet, felvállalva a központ tatarozását is. A Zichy-palota jelentős mértékben elhanyagolt épületrészét az összefogás erejével varázsolták a bérlők alkalmassá kis létszámú rendezvények, beszélgetőestek, író-olvasó találkozók, fotókiállítások és klubestek méltó színterévé.

A kezdeményezők kezdeti elképzeléseit siker koronázta: a tíz éven át elhanyagolt épületrész Komárom központjában nyüzsgő, számontartott találkahellyé vált. A Zichy-pontot felkeresik irodalomszeretők, családok, kisgyermekes szülők, lélektan iránt, helytörténeti előadások iránt érdeklődők, fotográfusok – eddig több mint 150 rendezvény valósult meg a falak között.

A Villa Camarum Polgári Társulás számos pályázati lehetőséget igyekszik kiaknázni, hogy a központ mind infrastruktúrájában, mind pedig küllemében megfeleljen a korkihívásoknak. Magyarország Miniszterelnöksége jóvoltából 2018-ban új nyílászárók, bútorelemek, székek és műszaki berendezések tették szebbé és korszerűbbé a központot. A Villa Camarum Polgári Társulás ismét pályázott: a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. közvetítése által újra Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága ítélte a központ munkásságát támogatásra méltónak.

Ezúttal pályázati forrásból a konyha és a mellékhelyiség felújítására került sor. Az anyagi fedezetet a Villa Camarum Polgári Társulás biztosította pályázati forrásból, a felújítási munkálatokért a Darton kft. felelt.

Az illemhely teljes felújításon esett át, s a falak tatarozására is sor került, a Zichy-pont továbbá egy klímaberendezéssel is gyarapodott. A pályázati forrásból december végéig a konyha berendezésére is jut majd fedezet – reményeink szerint ezentúl valóban családbarát környezetben számítanak a rendezvényeink az érdeklődő figyelemre.

A rendezvényekről előzetesen a regionális sajtó ad hírt, de a Facebook-on is érdemes tájékozódni: a Zichy-pont oldala idejekorán hírt ad a rendezvényekről. A könnyebb tájékozódást egy elektronikus hirdetőfelület is lehetővé teszi hamarosan: a központ egyik ablakában egy síkképernyős monitoron is nyomon követhetőek lesznek hamarosan a kilátásba helyezett rendezvények.

A továbbiakban is helyet adunk civil szervezetek találkáinak, fényképészek kiállításának, folytatódnak a LelkiErőd-estek, rendszeresen próbálnak a falak között színjátszók és népzenészek, tanfolyamok és irodalmi estek is lehetőséget adnak az aktív kikapcsolódásra.

A központ a továbbiakban sem kíván teret adni politikai eseményeknek és marketingcélú workshopoknak. Köszönjük mindenkinek, aki a jelenlétével, vagy ötleteivel támogatja a rendezvényeinket!

Örömmel fogadjuk az ötleteiket és a javaslatokat a villa.camarum@gmail.com e-mail-címen.