Kultúra 2015. 11. 30.

Kiállítás a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház szeretné feleleveníteni azt a hagyományát, hogy egy-egy bemutató kapcsán teret és bemutatkozási lehetőséget kínál fel a szlovákiai magyar képzőművészeknek, fotósoknak. Az évad elejétől kezdve minden bemutatón nyílik egy – egy kiállítás a színház felső előcsarnokában.

A Kassai Thália Színház vendégjátéka, Márai Sándor A kassai polgárok című történelmi drámája apropóján nyílt meg Kovács Oszkár Márai Kassája című tárlata. Tauno Yliruusi Börtönkarrier című zenés vígjátékának bemutatóján pedig a komáromi Helios Fotóklub tagjai mutatkoztak be.

A Helios Fotóklub 56 évvel ezelőtt, 1959. február 5-én alakult a Komáromi Hajógyárban Gráfel Lajos vezetésével. Jelenleg polgári társulásként működik, s nemzetközi fotóklubként tartják számon. Tagjainak jelentős része a komáromi járás községeiből, s néhány az érsekújvári járásból látogatja a klubot. Kiállításaikat általában a Komáromi Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli fotógalériájában rendezik, most azonban a Komáromi Jókai Színház felső előcsarnokában látható a Szabadság fogságában című tárlatuk 2015. november 20-tól 2016. január 6-ig.

Fotó: illusztrációs felvétel