Mix 2022. 06. 03.

A komáromi kórház újszülöttjei ismét horgolt polipokat kaptak ajándékba

Amikor az apró figyelmesség is sokat jelent

A gyermeknap alkalmából nem feledkeztek meg a legkisebbekről sem a komáromi kórházban. Az újszülött osztály ismét horgolt polipocskákat és halacskákat kapott ajándékba, amelyeket önkéntesek készítettek. Ezek könnyebbé teszik a babák első napjait ezen a világon.

Az, ami első pillantásra apróságnak tűnik, az újszülöttek számára hatalmas segítség. Különösen a koraszülötteknek, akiket a polipok csápjai a köldökzsinórra emlékeztet, így azt markolászva könnyebben megnyugodnak az inkubátorban.

A játékok kizárólag 100%-os, fertőtleníthető pamutból készülnek, a csápok pedig nem lehetnek hosszabbak 22 centiméternél. Töltőanyagként csakis üreges rost szolgálhat. A nagymegyeri nyugdíjas klub idős nénijei és a Vidám polipok (Veselé chobotníčky) polgári társulás tagjai készítették nagy szorgalommal. Immár 5 éve horgolnak ilyeneket, ez idő alatt több, mint 1300 polipot adományoztak.

„A horgolt polipok és halacskák elsősorban a koraszülött, illetve az egészségkárosult csecsemők számára készülnek” – mondja PhDr. Janits Erzsébet, a projekt kezdeményezője, aki lányaival maga is részt vállal a horgolásban – A koraszülött babák néha hosszú ideig rászorulnak a kórházi gépek segítségére. A polipocskák csápjai, melegsége, érintése a köldökzsinórra emlékezteti őket, amitől megnyugodnak. Ettől egyenletesebben lélegeznek, javul a szívritmusuk és vérnyomásuk. Néha egy olyan apróság, mint egy kézzel horgolt játék, nagy segítség lehet. És nem csak a babákat ajándékoztuk meg. Ajándékkosarat adományoztunk a személyzetnek is, hiszen ők azok, akik törődnek a kisbabákkal.”

A Vidám polipok polgári társulás már több ízben is adományozott a komáromi kórház számára. „Először csak az újszölöttek kaptak polipocskákat, később azok is, akik operáción estek át – mondja Baková Elvíra, az újszülött osztály főnővére. – Most már a polgári társulás igyekszik az egészséges kisbabákat is hozzájuttatni egy-egy horgolt „baráthoz”. Rendkívül hálásak vagyunk ezért – és nem csak mi, hanem a kismamák is.

Sajtóhír