Mix 2023. 11. 16.

Ismét horgolt polipokat adományoztak a komáromi kórház újszülöttjeinek

 A Vidám polipok (Veselé chobotničky) polgári társulás tagjai évről évre nem sajnálják az időt és fáradtságot, és puha, 100%-os pamutból készült polipocskákat horgolnak a környező kórházak újszülöttosztályainak. Így természetesen a komáromi kórház kisbabái részesülnek az ajándékból. Az ajándékozásra a Koraszülöttek világnapja (november 17.) alkalmából került sor.

A horgolásban részt vállalnak a nagymegyeri nyugdíjas klub idős nénijei is, Lőricz Judit vezetésével. A Vidám polipok és a nagymegyeri nyugdíjasok több, mint öt éve működnek együtt az ügy érdekében, ez idő alatt több mint 1550 horgolt tárgyat ajándékoztak kisbabáknak.

„A horgolt polipok elsősorban a koraszülött, illetve az egészségkárosult csecsemők számára készülnek, azonban az egészséges kisbabák is szeretik” – mondja PhDr. Čečková Erzsébet, a projekt kezdeményezője, aki lányaival maga is részt vállal a horgolásban – A koraszülött babák néha hosszú ideig rászorulnak a kórházi gépek segítségére. A polipocskák csápjai, melegsége, érintése a köldökzsinórra emlékezteti őket, amitől megnyugodnak. Ettől egyenletesebben lélegeznek, javul a szívritmusuk és vérnyomásuk. Néha egy olyan apróság, mint egy kézzel horgolt játék, nagy segítség lehet.”