Mix 2020. 08. 21.

A komáromi lány, aki Will Smith-t is meginterjúztatta

A komáromi származású Hernandez Franco Vivien immáron több mint egy éve dolgozik Magyarország egyik legnépszerűbb televíziócsatornájánál, az M2 Petőfi TV-nél, mint riporter. A szerkesztőként az RTL Klubot is megjárt Vivien úgy érzi, otthonra talált az országos csatornánál és örömmel mesélt élményeiről és mindennapjairól, mely során sztárok közelében és olykor félelmetes körülmények között forgat.  

Vivien a Selye János Gimnázium diákjaként aktív tagja volt az iskola színjátszócsoportjának, a GIMISZ-nek, emellett rendszeres versenyzője volt a különböző szavalóversenyeknek is. Vivien elmondása szerint ennek is hatása volt arra, hogy végül a televízió berkeiben kötött ki, bár először más lebegett a szeme előtt. „Mint sok más akkori gimisnek, számomra is a színész szakma volt az álom. A színművész szakra való sikertelen felvételi, valamint a politológia képzésen történt rövid kitérő után beadtam a jelentkezésem televíziós műsorkészítő szakra, ahova fel is vettek. Ezt követően elég gyorsan bebizonyosodott, hogy ez az én utam és cseppet sem bánom, hogy nem jött össze a színművész szak. Most így visszagondolva talán nem is arra vágytam, hogy színész legyek, sokkal inkább a szereplésvágy hajtott. Ezt pedig jelenlegi munkahelyemen maximálisan kiélhetem” – avatott be korai álmaiba a komáromi lány.

Vivien már az egyetemi évek alatt megismerkedhetett a televíziózás rejtelmeivel. Először az RTL Klubnál dolgozott a csatorna legnépszerűbb műsorainak szerkesztőjeként. „Az egyetemen nagyon gyakorlatorientált képzés folyik és mindenkit arra bíztatnak, hogy szerezzünk tapasztalatot a csatornáknál. Így kerültem én is az RTL Klubhoz, ahol a Keresem a családom, az X-faktor és a Cápák között műsorokon dolgoztam, mint szerkesztő. Bár az RTL Klubnál is voltak stúdiós forgatások, javarészt irodai munkát végeztem. Ezzel szemben engem viszont inkább az vonzott, hogy képernyőre kerüljek” – mesélt szárnybontogatásairól.

Vivien életébe ezt követően két hónapnyi munkakeresés után kopogtatott a várva várt lehetőség a Petőfi TV képében: „A csatorna Én vagyok itt című műsorának riporteri állását ajánlották fel, amit én rögtön el is fogadtam. Egyből az elején beledobtak a mélyvízbe. A kezdetektől jártam forgatni és szerepelhettem a műsorban annak ellenére, hogy az első hónapban még csak gyakornokként voltam a csatornánál” – mondta Vivien. Arra a kérdésre válaszolva, hogy hogy zajlik egy átlagos munkanap a Petőfi TV-nél, a lány elmondta, hogy ideje jelentős részét utazással tölti, mely során gyakran egy hét alatt körbejárják az egész országot és izgalmasnál izgalmasabb embereket ismer meg: ”Hárman járunk forgatni, egy operatőr, egy technikus és a riporter. A munkám viszont nem ér véget azzal, hogy kikapcsoljuk a kamerát. A nyers anyagot elővágom, megszerkesztem, megjegyzéseket fűzök hozzá, hogy hogyan képzelem el a riportot, majd átadom azt a vágónak.”

A gyakornoki időszak után nem akármilyen feladat várta Vivient a Petőfi TV-nél, mint immáron a csatorna állandó munkatársát. Egyik reggel ugyanis azzal keresett meg az egyik felelős szerkesztő, hogy volna-e kedve interjút készíteni egy igazi hollywoodi csillaggal? „Will Smith a Gemini Man budapesti bemutatója kapcsán járt itt és én is be voltam osztva arra a napra, amikor vele volt forgatás. Még át is futott az agyamon, hogy csaknem én fogom kapni a munkát? De nem igazán mertem beleélni magam, hiszen egy nap két-három riporter is dolgozik, ráadásul épp csak akkor töltöttem le a gyakornoki időmet. Hihetetlen pillanat volt, amikor felhívott a felelős szerkesztő és megkérdezte, hogy vállalom-e a munkát. Természetesen azonnal igent mondtam. Nem mindennap forgathat az ember a vörös szőnyeg mellett, nemzetközi stábok gyűrűjében. Bár nem nagyon volt időm sok kérdést feltenni, rendkívül közvetlen volt Will Smith és pozitív benyomást keltett. Nagyon boldog voltam, hogy ekkora feladatot bíztak rám és hatalmas löketett adott hónapokig” – mesélt egyik legnagyobb élményéről Vivien.

Vivien azt is elárulta, legjobban azokat a munkáit szereti, amikor aktív részese lehet a riportjainak, még akkor is, ha ez néha rémisztő élethelyzetekkel is jár. „Az egyik legfélelmetesebb riportomat épp a közelmúltban készítettem el, amikor is egy Via Ferrata hegymászós drótkötélpályán kellett forgatnunk. Nem vagyok tériszonyos, de ott bizony egyszer-kétszer megállt bennem az ütő. Ehhez hasonló volt, amikor cheerleaderekkel forgattam és egy saját magukból álló emberpiramis tetejére nyomtak fel engem, hogy aztán onnan dőljek le. Nagyon élvezem az ilyen típusú forgatásokat, amikor átélhetem és kipróbálhatom az egyes dolgokat. Emellett rengeteg híres emberrel, például Ákossal és a Karthago zenekarral is készíthettem interjút. A munkámban talán az tetszik a legjobban, hogy minden napom más” – mesélt emlékezetes pillanatairól Vivien.

A koronavírus okozta helyzet sok ágazat mellett a médiát, így Vivien munkáját is érintette. Bár a megszokott munkakörnyezettel fel kellett kicsit hagyniuk, a produkciók azonban nem álltak le teljesen. „Bár a járványhelyzet miatt a Petőfi TV-ben leállt a műsor, mi szerencsére mégis folytathattuk a munkát, hiszen áttértünk online verzióra, így mindenki otthon, stáb nélkül dolgozott. Nyilván kénytelenek voltunk más témákhoz nyúlni, mint általában és olykor jócskán próbára tett minket, hogy mi az, amiből egy ingerszegény környezetben tartalmat lehet gyártani. Mivel pedig mindenki egyedül dolgozott, így például teljes mértékben én vágtam össze az anyagokat és szerkesztői feladatokat is kaptam. De ez egyben új kapukat is nyitott, hiszen most már segédszerkesztőként is vannak adásaim, melyek során legfőbb feladataim, hogy előinterjút készítsek az alannyal, összeírjam a kérdéseket, a felkonferálás szövegét, valamint, hogy a helyszínen fogadjam a vendégeket– mondta Vivien, a karantén időszakának jó oldalát nézve.

Habár a komáromi lány úgy gondolja, a Petőfi TV-nél otthonra talált, természetesen fejlődni szeretne szakmailag és egyre feljebb lépni a ranglétrán. „Régen mindig kerestem az új munkalehetőségeket, mióta viszont a Petőfi TV-nél vagyok, meg se fordul a fejemben, hogy munkahelyet váltsak. Szakmailag az egyik fő célom, hogy műsorvezetővé váljak. Talán ezért is szeretem az úgynevezett álélős bejelentkezéseket, hiszen ott vágatlanul mennek le a beszélgetések, nincs lehetőség utólag korrigálni, minden problémát ott, az adott pillanatban kell megoldanom. De emellett a riporteri munkáról sem akarnék lemondani. Az biztos, hogy még jó hosszú ideig szeretnék a csatornánál maradni, hiszen nagyon élvezem a munkát és jól érzem magam a kollégáim társaságában” – mondta búcsúzóul Vivien.

( György Ádám; megjelent: az AhojSzia havilap augusztusi számában )