Sport 2022. 10. 21.

Száguldás kortól nemtől függetlenül

A Veselá-lányok sorra remekelnek a gyerekgokart-versenyeken

Még hogy fiús sport és nem való gyerekeknek… A Veselá-lányok nem így gondolják. Veselá Anna és Emma fiatal koruk ellenére hasítanak kisautóikkal a gokartpályákon és gyors ütemben fejlődnek. Lehet, hogy hamarosan nagyobb győzelmeket is magukénak tudhatnak majd?

Anna 8, Emma 6 éves, de már számos hazai és külföldi versenypályán szerepeltek. A legutóbbi versenyük október 8-9-én volt Ausztriában, Bruck an der Leitha SpeedWorld Kart futamán. “Ez a kedvenc pályájuk” – mesélik a szülők, Vesely Dodi, és felesége, Eszter. “Nagyon jó parti volt, de a futam élesben ment.” Anna három menetből egyszer első és kétszer második lett. Emma kétszer negyedik és egyszer a harmadik helyen végzett.

Hogyan is kezdődött a sebesség szeretete a lányoknál?

Az édesapa nagy motoros hírében állt éveken át, így a gyerekek is örökölték ezt a fajta szenvedélyt. “Gyakran jártunk az érsekújvári Fibo Karting gokartpályára, ahol a gyerekek csak néztek minket és könnyes szemmel szurkoltak nekünk.” 2022 elején aztán a tulajdonos beszerzett néhány gyerekgokartot is.

“Ez a pont sorsfordító volt számunkra.

Innentől kezdve csak futottunk a pálya mentén és adtuk a tanácsokat a lányoknak arról, hogy például hol és hogyan fékezzenek.”

Veselá Anna (8 éves)

Márciusban aztán azon kapta magát a Vesely család, hogy úton vannak a kecskeméti GTC Hungary versenyére. A Talent Cup, Anna első versenye máris a második helyet hozta el számára. “Emma akkor még csak elektromos gokarttal indulhatott. A kíváncsisága pedig a harmadik helybe került, mivel nem mérte fel megfelelően az ellenfeleit. Így ki könnyek közt, ki örömmel ment a következő héten iskolába.”

Aggodalomra azonban nem volt ok, Emma a Szlovák Karting kupán ugyanis már pole pozícióból indulhatott.

A kvalifikáción ő bizonyult a leggyorsabbnak.

“A kilencévesek között azonban esélye sem volt. Hiányzik még belőle az agresszívabb vezetési stílus.” Ahogy Emma betöltötte a 6. évét, átültették őt benzines autóba. Egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően azonban kényszerpihenő következett, mert eltörte a bal kezét. 

Veselá Emma (6 éves)

Anna a 13 évesek között rengeteget tapasztalt már, versenyen azonban még ő is hátrányba szorul. Szlovákiában ugyanis nincsenek versenyek kezdők számára. 

A Slovak Karting Centerben végül egyéni rekordot döntött és a 4. starthellyel

1:05 perc alá sikerült csökkentenie a köridejét.

“Év elején ezt még csak csendben maguk közt mertük remélni. A szezon végére pedig már a magyar bajnokságra is meghívást kaptunk.”

Anna az első versenyt meg is nyerte, a második futamon a második helyen végzett.

“Szépen fejlődnek a lányok, gyönyörűen harcoltak a bajnokság során is, így bármi lehet. A ROTU Karting Team csapata biztosítja a gokartot, a szerelést és tanácsokat. Ám rendkívül költséges sportágról van szó. Saját zsebből nehéz finanszírozni. Így szívesen fogadjuk a felajánlásokat, akár a kis sportolóink, akár a csapat részére.”

Íme egy kis bemutató a magyar bajnokság pályáján zajló harcokról: