Fotók 2017. 05. 02.

A legjobb hét a városban – összefoglaló a 26. Komáromi Napokról

Különleges hangulat költözött a komáromi utcákra, terekre. Esténként zsúfolásig megtelt a Jókai liget, valamint az észak-komáromi Klapka tér, ahol a zenei élet kiválóságai léptek fel. Jöttek hozzánk testvérvárosi küldöttségek, lovas huszárok, harcművészek, veterán motorok, autók, labdarúgó csillagok. Volt borok, kézművesek és sörök utcája, népzenei fesztivál, futóverseny, kerékpáros túra – és még hosszan sorolhatnánk, hiszen a 26. Komáromi Napokon is több száz program közül válogathattak a helyiek, illetve a hozzánk érkezők.

1992 óta minden évben várva-várt nap városunkban április 26-a. Ekkor kezdődnek a Komáromi Napok, mellyel az 1849. április 26-i dicső komáromi csatára emlékezünk. Az egyesített hazai haderők ezen a napon győzték le a sokszoros túlerőben harcoló császári csapatokat.

Noha a Komáromi Napok hivatalos megnyitója április 26-a, már azt megelőzően is számos esemény zajlott a Duna jobb és bal partján egyaránt.

Majdnem 900-an álltak rajthoz a 43. Komárom-Komárno nemzetközi utcai futóversenyen. Az indulók közül 730-an teljesítették a versenyt vagy az 5,5 kilométeres vagy a 10 kilométeres távon. A tízezer méterre benevezett a táv magyar férfi és női bajnoka. Gregor László és Kácser Zita hozták a papírformát. Gregornak 29, Kácsernek pedig 34 perc kellett ahhoz, hogy elsőként érjenek célba. További eredmények a www.kefekomarom.hu oldalon olvashatók. A 15. Csárda túrán több mint 300 kerékpáros indult annak ellenére, hogy a hőmérő higanyszála nem kúszott 8 fok főlé. Ha minden távot figyelembe veszünk, akkor a biciklizők összesen közel 20.000 kilométert tekertek le!

Előfutára volt a Komáromi Napoknak a 23. szőnyi Zene-Barátság Nemzetközi Népzenei Gála, ahol a citeramuzsika mellett a néptánc és az ének is fontos szerepet kapott. A Kistáltos Óvoda egész héten ugrálóvárral, kisvonatozással, zenés műsorral várta a szülőket és az érdeklődőket. Az északi oldalon ez időben nyilvános graffitizés zajlott művészi felügyelettel (Michal Bajči), de Molnárné Wirth Rozália Üvegszilánkok című kiállításának megnyitója szintén említésre méltó, sikeres esemény volt.

A hivatalos megnyitót a két testület ünnepi ülése jelentette, ahol átadták a díszpolgári címeket, a Pro Urbe és a Polgármesteri díjakat.

Dél-Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete Komárom Város Díszpolgára címet adományozott Máté László református esperes részére. Komárom Városért Emlékérmet vehetett át Barassó Péter, Ifj. Galambos Tamás, Horváth Gyula, Oláh Kálmán, valamint Pőcze László. Az idei esztendőben Polgármesteri Díjban részesült dr. Kökény Béla és felesége, dr. Kökény Béláné Gáspárovics Erzsébet, a Tolma-Baranta Egyesület és Kiss Attila.

Észak-Komárom díszpolgárává avatták Nemes Andrásnét, a felvidéki kitelepítettek és deportáltak ügyét felkaroló dél-komáromi Kecskés László Társaság kuratóriumi elnökét. Pro Urbe-díjat vett át Vlček Erik olimpikon kajakozó és Fazekas László református püspök. Polgármesteri-díjban részesült Bandor Éva színművésznő, Holczhei Árpád, a Marianum Egyházi Iskolaközpont Nagyok Kórusa és Orsovics Yvette, Ivan Kubala, a Komáromi Animátorok csoport, a Kassai Lovasíjász Egyesület Sereghy törzse, Paszternák Tamás és Paszternák András, a Helios fotóklub, Ryšavý Boldizsár valamint Daniela Kapitáňová.

 

Idén is megnyitotta kapuit a Móra Ferenc Iskola, míg a történelem iránt érdeklődőket a Monostori erőd Konferenciatermébe várták. Az idei történészkonferencia apropóját az 1867-es kiegyezés százötven éves évfordulója adta. Új időszakos tárlattal várta az érdeklődőket a Klapka György Múzeum. A Soli Deo Gloria nevet viselő kiállítás a helyi protestáns egyházak történetét dolgozza fel.

 

Duna Menti Múzeum különféle koncerteknek adott otthont, az Ipari Szakközépiskolában pedig Hídépítő versenyt rendeztek, ahol egy ügyes diák egy kilós, hurkapálcikából készített hídja több, mint 400 kg súlyt bírt el.

Hagyomány, hogy a Komáromi Napokra új darabbal készül a Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház is. Az előbbi a Háry Jánost, míg az utóbbi az A megfeszített és a Made in Hungária című zenés darabokat adta elő.

Észak-Komáromban pénteken megnyílt a Borok és a Kézművesek utcája, idén először pedig a Sörök utcájában is korzózhattunk. A Klapka téren felállított színpadon találkozhattunk a Budapest Bárral, Danics Dórával, Király Viktorral, Veres Mónikával, és a szlovák könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóival, így a Desmoddal és Celeste Buckinghammel.

Péntektől hétfőig esténként mindig zsúfolásig megtelt a Jókai liget is, ahol a Kayser Zenei Fesztiválon fellépett többek közt Deák Bill Gyula, Galambos Lajos, a Beatrice, a Republic, a Zanzibár, a Ladánybene 27, Mészáros Tamás & Band, Radics Gigi, Bereczki Zoltán vagy az Anna and the Barbies. A Mylan Színpadon láthattuk a Mardi Gras Jazz Bandet, a Zolbertet, Szabó Lesliet és Torres Danit, de volt Néptánc Feszt, valamint koncertezett a Magashegyi Underground is.

A Zúzdapalccon zenélt többek között a Blues Walkers, az Egyéb Veszély, a Kerecsen, míg a Foxconn Partysátroban a Mary Popkids, Sub Bass Monster, a Belmondo, a The Biebers, és a Fish! adták egymásnak a kulcsot.

A fesztivál megnyitójára egyébként április 28-án délelőtt a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében került sor, ahol közösen zenéltek az Egressy zeneiskola és a Naumburg testvérvárosunk fúvósai. A nap estéjén a Városházán került sor a Komárom-Naumburg testvérvárosi kapcsolat negyed évszázados jubileumának megünneplésére.

A sportesemények között idén is megrendezték a Feszty duatlont, a Brigetio Kerékpáros Sportegyesület egészségmegőrző kerékpáros túrasorozatot, és III. Brigetio MTB Maratont tartott, találkoztak a Komáromi Labdarúgó Csillagok, de volt kézilabda és NB. III-as focimeccs is mely utóbbi 1-1-es döntetlennel zárult.

Sor került a Komárom Kupa tenisztornára, 105 csoport részvételével a Tóth Mihály utánpótlás labdarúgó kupára, labdarúgó tornára Komárom Város Önkormányzata, a Magyar Színész Válogatott és a Magyar Olimpiai Válogatott részvételével, valamint megrendezésre került a Desef Silver Kupa – Nemzetközi utánpótlás floorball torna is.

Észak-Komáromban minden óvoda, alap- és középiskola rendezett valamilyen sportversenyt.

Május elsején szurkolókkal telt meg az Erzsébet híd, hiszen a Komáromi Szakállasok 17. alkalommal szervezték meg a kötélhúzó versenyt. Ez volt a megmérettetés történetének leghosszabb, 22 másodpercig tartó kötélhúzása, amit ezúttal Dél-Komárom nyert.

A nap délutánján a Városháza mögötti Alapy téren felállított Petőfi kopjafánál fogadta a városvezetés az Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület 20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjáratát. Ugyanezen a napon az Endresz Csoport az észak-komáromi temetőben, és a dél-komáromi vasúti hídfőnél emlékezett meg az 1919. május 1-jei több mint 100 honfitársunk áldozatával járó komáromi áttörésre, mely az utolsó kísérlet volt a trianoni békediktátum miatt kettészakított város területi épségének helyreállítására.

A gyermekprogramok sem maradtak el: Észak-Komáromban vasárnap a Népművészet ünnepén a Tiszti Pavilon udvara, hétfőn pedig az Öregvár napon az Öregvár telt meg gyerekzsivajjal, bábosokkal, lovasokkal, kézművesekkel, népművészeti csoportokkal.

A Komáromi Napokkal értéket teremtettünk és hagyományt őrzünk. Ez a fesztivál a barátság, az összetartozás szimbóluma, mellyel Európának is példát mutathatunk – mondta dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere. Stubendek László észak-komáromi polgármester kiemelte, április 26-a március 15-e mellett a komáromiak élők legnagyobb ünnepe, amikor együtt szórakozhatnak a helyiek a Duna mindkét partján.

Mindazoktól, akik helyhiány miatt kimaradtak elnézést kérünk!

Búcsúzik tehát a 26. Komáromi Napok. Ne feledjétek: jövőre, veletek, ugyanitt! 🙂


Szólj hozzá!