Mix 2018. 08. 27.

A nagy komáromi Palacsinta-teszt!

A tavalyi lángostúra után idén a palacsintát vettük górcső alá… Vajon hol, milyen köntösben kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat ezzel a tésztafinomsággal?

Thermálfürdő – Dél-Komárom 150-180Ft/db

Ár: like            Választék: like            Szervírozás: dislike     Elkészítés gyorsasága: dislike

Hacsak nem érünk rá nagyon, veszélyes dolog sorban állni a túl-komáromi strand büféjénél. A sorszámok a százas nagyságrendnél járnak, a sorrend viszont közel sem úgy megy, ahogy az teoretikusan indokolt lenne. Gondolnánk ilyenkor, hogy az egyszerűbben elkészíthető ételeket ezáltal hamarabb kézhez is kapjuk, ám sajnos tévednünk kell.

A kínálatra tekintve ugyan rengeteg változat közül válogathatunk – vaníliás, kakaós, nutellás, lekváros, túrós stb. – mégis vigyázzunk, melyikre kapunk gusztust. Nem elég, hogy 20-30 percet kell várni, a hús utóízű túrós palacsinta bizony nem tartozik a közkedvelt típusok közé. Gyaníthatóan nem fordítanak rá különösebb gondot, hogy a hamburgerhús és a palacsinta kisütésére másik serpenyőt használjanak. Vagy esetleg a hamburgerhús és a túró összegyúrására ugyanazt a keverőlapátot használják? Drasztikusabb esetben lehetséges lenne, hogy kézmosás nélkül nyúlnak a húshoz és a túróhoz is gyors egymásutánban?

Nem tudni az okát, mindenesetre az ízélmény megspékelhető egy „kedves” hozzászólással is, amikor evőeszközért jelentkezünk: „De hát a palacsintát kézzel szokták enni!”

 

Pati Fürdő – 2,80Eur/2db

Ár: dislike        Választék: dislike        Szervírozás: like          Elkészítés gyorsasága: like

Ha az ár-érték arányt vesszük figyelembe, akkor Paton, a külső büfében lehet hozzájutni a környék valószínűleg legdrágább palacsintájához. Jár a tejszínhab és a banán-eper díszítés, ám valljuk be, a közel egy napi ebédmenü árán eladott desszert inkább a cseh és német turisták pénztárcájához van szabva – vagy legalábbis éttermi körülményhez igazított. Mivel a strand területén idén már nem árusítanak amerikai palacsintát, kénytelenek vagyunk a kinti büfében, horror áron kiszolgálni palacsinta-étvágyunkat, ahol a választék a csokoládés és lekváros kombinációnál ki is merül.

Jobban megéri, ha a strandon belül egy kürtöskalácsra fizetünk be, illetve ha a hírek nem csalnak, a lángos is jóval jobb minőségű, mint a kinti, előre elkészített, utólag felmelegített párja – ami tavaly óta szintén semmit nem változott.

Thermálfürdő – Észak-Komárom 2Eur/2db

Ár: dislike        Választék: dislike        Szervírozás: like          Elkészítés gyorsasága: like

A komáromi felújított strand büféjében immáron pizzától kezdve a különböző tésztavariációkon át rengeteg féle ételhez hozzájuthatunk. Mi ez esetben is maradtunk a palacsintánál. A kiszolgálás villámgyors – a sorbanállás ellenére az elkészítés mindösszesen 5 perc alatt meg is történik. A szervírozás szintén barátságosabb – a tejszínhab sem maradhat el.

Választékban ugyan nem bővelkedhetünk, hiszen a lekváros és a nutellás kombinációnál ki is fúj a dolog, a kissé vastagabb a tészta viszont annál laktatóbb. 1Eur/db árért ez el is várható.

WF Szabadidőpark – 150-180Ft/db

Ár: like            Választék: like            Szervírozás: dislike     Elkészítés gyorsasága: like

Levonva a konzekvenciát, a magyarországi oldalon jóval szélesebb kínálatot biztosítanak a palacsinta-sütödék, mint a szlovákiai oldalon, és árban is sokkal barátságosabbak, mondhatni féláron juthatunk hozzá. Ugyan a tejszínhabot ők főként porcukorral helyettesítik, ám ez bármelyik lekváros, fahéjas, pudingos, mogyorókrémes változat esetében elhanyagolható lenne – kellőképpen édes egyébként is ez az édesség. A tészta itt is vastagabb-laktatóbb, így ha a tesztelés szempontjait vesszük alapul, egyértelműen utóbbit hirdethetjük ki győztesként.

 

(Milány Kincső; megjelent: az AhojSzia havilap augusztusi számában)