Kultúra Dél-komárom 2022. 01. 21.

A nemzet csalogánya Szőnyben

Csomor Csilla színművésznek a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című estje után az elsöprő erejű asszony, a magyar nyelvű zenés színház páratlan alakja, a „nemzet csalogánya”, Blaha Lujza pályaíve keltette fel figyelmét. A darabot január 25-én mutatják be, 18 órától a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában, azaz egyszerűségében is páratlan tehetséggel bírt. De honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska”? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette Őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű-irodalom jelentős szerepeit?

Az előadás kezdetén Blaha Lujza, a „Nemzet csalogánya”, színpadi sikerei csúcsán az öltözőjében szembesül köznapi, polgári mivoltával: újabb felszólító levél, oda a gödöllői ház! Elismeréseinek fokmérője sohasem a pénz volt. Kacskaringós életútja az általa játszott népszínművek betétdalaival színesedik. Dramaturgiailag olyan dalok vannak beleillesztve az előadásba, amiket valaha Blaha Lujza énekelt.

Blaha János – dalos útjának kezdeti egyengetője – halála után számos szerelmi viszony szereplője lesz, de örök szerelme idős koráig a színpad marad. Hiába házasságok és gyerekek, élete végéig hű marad áldott küldetéséhez.

Az előadás nem a lineáris életutat követi, csapong szeretők és szerepek között, széles amplitúdón mozog az értelem és az érzelmek világában. Teszi mindezt a kor nagyasszonyának kiváló elemzőképességén keresztül. Emlékiratok, naplók és levelezések segítségével kutatták fel az alkotók az érdekes részleteket Blaha Lujza életéből.

A legnagyobb kihívás ennél a produkciónál az, hogy Csomor Csilla túllép a monodráma műfajiságán, a közönség könnyed formában nyer bepillantást a zenés színpad jeles képviselőjének életébe. Verebes István rendező ezt így fogalmazta meg: „Csomor Csilla az egykori emblematikus színésznő életének és pályaképének mozzanatait a maga személyes vallomásaként szerkesztette és jeleníti is meg, mindezt teszi tanulságokkal teli meghökkentően és nagyon szórakoztatóan.”

A belépőjegy ára 1000 Ft.