Kultúra 2017. 12. 12.

A Pápai Jocival kiegészülő Boban Markovic Orkestar Komáromban kezdi koncertsorozatát

Újévi örömkoncert-turnéra indul a Boban Markovic Orkestar, melynek első állomása a komáromi Városi Művelődési Központ lesz. 

Boban Markovic több éve hagyományosan újévi koncertet ad a budapesti Müpában, a Boban Markovic Orkestar ezúttal január 4-án fog a fővárosban játszani. Emellett fellép január 3-án Veszprémben, 5-én Pécsett, 7-én Miskolcon és 8-án Szegeden is.
A zenekar a koncertturnén Pápai Jocival egészül ki – áll a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Boban Markovic mintegy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, a legjelentősebb nemzetközi világzenei magazin, a Songlines szerint ő a világ legjobbja. Magyarországra rendszeresen visszatér és emlékezetes koncerteket ad. Budapesten a zenekar a Magyar Hospice Alapítvány javára ad jótékonysági estet, mely ezzel a koncerttel köszönti az új évet. Hagyományaikhoz híven ezúttal is különleges produkciót kínálnak: Boban Marković és zenekara mellett magyar művészek is fellépnek.

A Boban Markovic Orkestar a gypsy rézfúvós vonulat képviselője. A szerbiai trombitaművész és zenekara számos zenei díj birtokosa. A kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával többször elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját. Ezután több Kusturica-film, például az Underground vagy az Arizonai álmodozók zenéjét szerezte, és működött közre előadóként. Az ezredfordulóra Európa legnépszerűbb balkáni “rezesbandáját” vezette. Készített lemezt Lajkó Félixszel, majd 2002-ben Frank London (Klezmatics) munkatársa lett. Kutatja és bemutatja a Balkán cigányzenéjének kapcsolódását más zenei műfajokkal és kultúrákkal.
Fia, Marko mindössze 14 éves volt, amikor bekerült a Boban Markovic Orkestarba. A fiatal trombitaművész azóta is a zenekar szólistája és fő zeneszerzője. A 13 fúvóssal felálló zenekar több százezer lemezt adott el világszerte, klub- és fesztiválkoncertek százait adták, rajongók tízezrei követik zenélésüket, bárhol is játszanak Európában. Az együttes hangzása folyamatosan alakul, ma már a dob, a tarabuka is állandóan jelen van.

Jegyár: 18 €. 

Jegyek kaphatóak a Városi Művelődési Központ jegyirodájában (Hradná 1.).

Egy kis hangulatcsináló az eseményhez:

(mti, Szia Komárom)

 

Szólj hozzá!