Régió 2012. 06. 28.

A perbetei Szűz Mária remetekápolna újraszentelése

Tisztelettel tudatják, hogy 2012. június 30-án 15 órai kezdettel kerül sor a perbetei Szűz Mária remetekápolna újraszentelésére, melyet a második világháború után kitelepítettek és itthon maradottak építettek fel romjaiból.

A szentmisét Paskay László nyugalmazott esztergomi érsek celebrálja. A kezdeményezés motorja Nagy László tatabányai plébános, akit szintén Perbetéről telepítettek ki a II. világháború után, és Dr. Fajnor Éva született Vavrik Münchenből, – szintén kitelepített -, és sokan mások. A község határában a barokk-klasszicista Szűz Mária kápolna 1762-ben épült egy régi remetelak helyén. Már a 17. századtól éltek remeték a perbetei erdőben. Az utolsó remete Sebők Pál halála után építették a kápolnát, melyet az 1763-as földrengés megkímélt, ennek a csodának az emlékét ma is őrzik. Fajnor Éva édesapja, Dr. Vavrik Gyula perbetei körorvos, több mindent megmentett a kápolnából, ugyancsak több ember életét is. A kápolna a hajdani remeték titokzatos tölgyesében van, – Fajnor Éva elmondása szerint – szakrális kisugárzású szent hely, ahol Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya áldását kérhetjük.

Szeretettel várják a híveket vallási és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, nemcsak Perbete környékéről, és nagyon várják a a kitelepített testvéreket és hozzátartozóikat, „hogy együtt imádkozzunk, hálát adjunk, azért, hogy megmaradtunk, vagyunk, visszajöttünk.”

(forrás: pazmaneum.com)

Szólj hozzá!