Oktatás 2024. 02. 14.

A Selye gimisek fenomenális síkirándulása

2024. február 4-én vette kezdetét kalandos utunk a téli csodaországba, egy káprázatos vidékre, a Šachtičky síközpontba. Itt szállásoltak el bennünket a Horský Hotel Šachtička nevű háromcsillagos szállodában, amelynek luxusával és kedves személyzetével azok sem tudtak betelni, akik nem a kollégiumi viszonyokhoz szoktak.

A hotel erkélye a gyönyörű, mégis a kezdők számára borzongató sípályákra nyújtott tökéletes rálátást. Érkezésünkkor a teraszról nézve két, különböző kategóriákba sorolható pálya tárult elénk. Attól tartottunk, hogy az egyikről egyenesen a poprádi kórházba vezet majd az utunk nyílt töréssel, mentőhelikopterrel, a másik pedig meg sem áll velünk a mennyország kapujáig. Fiala tanárnő, a kezdő csapat lelkes oktatója azonban teljes mértékben megnyugtatott minket azzal, hogy a sízés pont olyan lesz, mint a szerves kémia nevezéktana. Nem sokkal később még azok félelmei is eloszlottak, akikre ez sem hatott, ugyanis a sítanfolyam végére a legkezdőbb kezdők is mindannyian stabilan és magabiztosan álltak a lécen. A profi és haladó csoportok pedig a legkisebb karcolások nélkül száguldottak végig a kezdetben általunk „menny útjai”-ként megnevezett pályákon.

A sízés mellett még számos sporttevékenységre is jutott idő. Többek között mindig nyitva állt előttünk a szálloda hatalmas tornaterme, ahol tanáraink utolsó nap egy többfordulós sportversenyt szerveztek számunkra. Az első forduló kosárlabdából, röplabdából, fociból és tollaslabdából állt, a második fordulóban pedig egy olimpiával kapcsolatos kvíz kitöltése várt ránk, a végén egy vicces meglepetésfeladattal. Részt vehettünk továbbá egy kisebb túrán is, és egy tanulságos filmet is láthattunk, melynek központi témája a sport volt. Estéinket a második évfolyam B, C és D osztályának szórakoztató műsorai, programjai töltötték ki, melyek minden alkalommal felüdülésként értek minket, és rendkívül jó csapatépítőnek is bizonyultak.

Majd végül a záróest csúcspontjaként sor került a hotel bárjában megrendezett várva várt, fergetegesre sikerült diszkóra, ahol órákon át együtt bulizott a sítúra minden résztvevő diákja, teljesen ellazulva. Azoknak, akik a táncot kevésbé kedvelik, lehetőségük nyílt biliárdozni vagy asztali focit játszani.

Végül, február 9-én mindenki páratlan élményekkel s persze új tapasztalatokkal gazdagon érkezett haza. Ezúttal nemcsak a szép emlékek kísértek haza bennünket, hanem még valami igazán hasznos is velünk jött, s ez az itt szerzett sítudás.

Minden diák nevében szeretném megköszönni kísérő tanáraink kimeríthetetlen türelmét, korlátlan figyelmességüket, biztatásukat. Mérhetetlenül hálásak vagyunk nekik és mindenkinek, aki lehetővé tette számunkra ezt az élménydús és kétségkívül felejthetetlen síkirándulást, mely biztos vagyok benne, hogy gimis éveink egyik legnagyobb kalandja volt.

Csehy Flóra, II. C
Fotók: Mézes Péter