Kultúra 2015. 12. 22.

A Selye János Gimnázium kimagasló eredményei informatikából

Idén is megrendezésre került, a már hagyományos iBobor – Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny, ahol alap-, és középiskolás tanulók mérhetik össze tudásukat online.

A verseny célja, hogy rövid, gyorsan (kb. 3 perc alatt) megérthető és megoldható feladatokkal megvalósítsa az alábbiakat:

  • felkeltse az érdeklődést az informatika iránt;
  • feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket;
  • megmutassa az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit.

Rendkívül fontosnak tartottuk, hogy a Selye János Gimnázium idén is bekapcsolódjon a versenybe minden kiírt életkor-kategóriába. Így az alapiskolás tanulóink kipróbálhatták magukat éles versenyhelyzetben, míg a középiskolás tanulóink ízelítőt kaphattak az érettségi körülményekből.

A versenyen kimagaslóan szerepeltek iskolánk diákjai: Csenger Géza (III.A) és Bukovszky Gergely (IV.A) a Senior kategóriában, valamint Csaplár Viktor (II.N) a Benjamin kategóriában maximális pontszámot elérve 100 percentilt értek el. Továbbá Pipper Dávid Róbert (I.N), Pinke Andrea, Jánosdeák Márk (IV.N), Pszota Máté (II.A) és Kulcsár Szabó Péter (IV.A) is maguk mögé utasították az egész országból induló többi versenyző 98-99 százalékát.

Szintén megrendezésre került a szlovák középfokú szakoktatás egyik évenként megismétlődő seregszemléje az elektrotechnikai, programozói és gépészeti Zenit verseny, melyen iskolánk idén is részt vett két kategóriában is.

Web programozásban Csenger Géza (III.A) és Lakatos Bálint (III.A) tanulóink a 3. helyen végeztek a kerületi versenyen. Programozás kategóriában Csenger Géza 2. helyet ért el szintén a kerületi versenyen. Ezek a versenyek az iBobor-hoz hasonlóan online módon kerültek megrendezésre. A feladatok megoldását követően azonnali visszajelzést kaptak a diákok az elért eredményről.

A remek eredmények fényében bizakodva tekintünk az országos döntőre, hiszen a kerületi versenyen elért eredmények jó szereplést vetítenek előre számunkra.

A hagyományos iBobor és Zenit versenyek mellett iskolánk képviseltette magát a Természettudományi Triatlon országos versenyén is, melyet a Füleki Gimnázium hirdetett meg immár VII. alkalommal. A versenyt a szlovákiai magyar tannyelvű középiskolák diákjai részére hirdették meg, beleértve a végzős évfolyam diákjait is. A versenyben háromfős csapatok versenyezhettek és a végső eredmény a három tantárgyból (matematika, fizika, informatika), a csapat együttes pontszámából alakult ki. Diákjaink a versenyről értékes díjakkal tértek haza. A Selye János Gimnázium csapata az előkelő 2. helyen végzett. A csapat tagjai: Csenger Géza, Izsóf Ottó és Pivoda Tamás.

Összefoglalva, diákjaink az iBobor, Zenit és a Természettudományi Triatlon országos versenyén is kimagaslóan szerepeltek, ami egyrészt szorgalmuknak és elhivatottságuknak, másrészt a felkészítő tanárok és mentorok – Édes Attila, Hevesi Anikó, Vida Marosi Ildikó és Nagy András segítőkészségének köszönhető.

Nagy András
informatikatanár

Fotó: illusztrációs kép

Szólj hozzá!