Kultúra 2018. 11. 02.

Könyvtárak a social media, a web és az appok hálójában

A Selye János Egyetem Egyetemi Könyvtárában 2018. október 26-án rendezték meg a budapesti Könyvtári Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének közös szervezésű könyvtáros képzését.

Az előadás keretében az ELTE könyvtárának munkatársa Garamvölgyi László ismertette a digitális világ veszélyeit és előnyeit. A könyvtáros szakmának nincs más lehetősége, tudatosítani kell, hogy a könyvtári szolgáltatásoknak lépést kell tartania a gyorsan fejlődő elektronikus kütyükkel és online tartalmakkal.

A képzés részletesen elemezte a közösségi média, a mobil applikációk és a weblapok kínálta lehetőséget. Szó esett az adatvédelemről is, és hasznos gyakorlati példákon keresztül bemutatásra kerültek olyan IKT eszközök (virtuális valóság szemüveg, RFID, QR kód és így tovább), amelyek nagyban segíthetik a könyvtáros munka hatékonyságát.

Az eseményen részt vettek a muzslai Községi Könyvtár, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár, az Ipolysági Városi Könyvtár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica, a párkányi Városi Könyvtár, a komáromi Szinnyei József Könyvtár és a Selye János Egyetem Egyetemi Könyvtárának könyvtárosai.