Kultúra 2016. 05. 30.

A Selye János Gimnázium tanulóinak sikerei a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen

A Selye János Gimnázium tanulói tizedik alkalommal kapcsolódtak be a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenybe. Az eredményhirdetésre 2016. május 4-én került sor a gimnázium dísztermében. a komáromi gimnázium diákjai nagyszerű eredményeket értek el.  

DE MI IS EZ A VERSENY? 

Az idei Kenguru matematikaversenybe négy kontinens több mint 40 országának 6 millió diákja kapcsolódott be, hogy egy időben, a saját anyanyelvén, ugyanazokon a matematikai problémákon törje a fejét!

A versenyt 1991–ben két francia tanár szervezte meg próbaképpen saját diákjai számára. A jó ötlet hamar szárnyra kapott és egyre többen kapcsolódtak be a versenybe. 1993-ban a Francia Matematikai Társulat és a Francia Tudományos Akadémia által összehívott konferencián megalakult a Kenguru Határok Nélkül Alapítvány, amely a versenyt nemzetközivé tette. Magyarország 1994-ben kapcsolódott be egy nem széles körű próbaverseny megszervezésével. A versenyt érdekesnek találták és szervezőt kerestek, így 1995-ben a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány nevében Dr. Pintér Ferenc vállalta el a magyarországi szervezést.

Keszegh Istvánnak, a Selye János Gimnázium nyugalmazott tanárának köszönhetően a magyar anyanyelven tanuló diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy Szlovákiában magyar nyelven versenyezhessenek. Sajnáljuk, hogy nem áll módunkban a hazai szlovák diákokkal összemérni tudásunkat, ugyanakkor hálásak vagyunk a tanár úrnak ezért a lehetőségért.
A versenyfeladatok minden évben öt korosztály részére készíti el  46 ország küldötteiből álló feladategyeztető konferencia, angol nyelven. A magyar nyelvű feladatsorok összeállítását Erdős Gábor tanár úr végzi.

A Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny egy világverseny: Albánia. Ausztria, Banglades, Belgium, Bolívia, Brazília, Columbia, Costa Rica, Horvátország, Ciprus, Csehország, Ecuador, Finnország, Franciaország, Németország, Ghána, Görögország, Honduras, Magyarország, Indonézia, Irán, Izrael, Írország. Olaszország, Jamaica, Kazahsztán, Kirgizisztán, Litvánia, Macedónia, Malaysia, Mexikó, Mongólia, Norvégia, Pakisztán, Panama, Peru, Lengyelország, Portugália, Románia. Oroszország, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, South Korea, Spanyolország, Svájc, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Uruguay, Venezuela, Vietnam vesznek részt a versenyben.

A verseny egy fordulós. Az 5-12. évfolyamosoknak 30 feladatból áll a tesztverseny kidolgozásra 75 perc áll rendelkezésükre. A 2. és 3-4. évfolyamosoknak 24 feladatuk van, amit 60 perc alatt kell megoldaniuk.

A verseny kiemelt célja az Európai Unió középtávú munkaprogramjával összhangban, hogy minél több jó képességű fiatal kerüljön a pályára. Alapkövetelmény
— a logikus gondolkodás,
— az absztraháló képesség,
— a jó megfigyelőképesség,
— a kombinatív képesség,
— a jó térszemlélet,
— az igényes és pontos szövegértés fejlesztése,
— a kíváncsiság és a tudásvágy felkeltése.

A SELYE JÁNOS GIMNÁZIUM JUTALMAZOTT DIÁKJAINAK NÉVSORA:

 • 6. évfolyam – 120 versenyző: Klepáček László (I.N) 2. helyezés
 • 7. évfolyam – 113 versenyző: Csaplár Viktor 1. helyezés
                                             Hübsch Dominik (II.N) 2. helyezés
                                             Simonics Bence (II.N) 3. helyezés
                                             Ipóth Nikolett (II.N) 4. helyezés
 • 8. évfolyam -138 versenyző: Vitálos Ágnes (III.N) 3. helyezés
                                            Domján László (III.N) 21. helyezés
 • I. évfolyam- 234 versenyző: Pinke Jakab Zoltán (I.A) 1. helyezés
                                           Pinke Andrea (IV.N) 2. helyezés
                                           Markó Anna Erzsébet (I.A) 5. helyezés
 • II. évfolyam – 196 versenyző: Pszota Máté (II.A) 1. helyezés
                                           Édes Lili (II.A) 2. helyezés
                                           Bánki Bence (II.A) 4. helyezés
                                           Czibor Dóra (II.A) 5. helyezés
 • III. évfolyam- 161 versenyző: Csenger Géza (III.A) 1. helyezés
  Bugár Gergely (III.A) 4. helyezés
  Andruskó Zoltán (III.A) 5. helyezés
   Izsóf Ottó (III.A) 6. helyezés
 • A versennyel egyidőben zajlott a matematika érettségi írásbeli része, így a negyedikes tanulók közül csak heten vettek részt a versenyen. Akik mégis vállalták a megmérettetést iskolánkból:
  IV. évfolyam: Varga Tamás (IV.A) 2. helyezés
  Bukovszky Gergely (IV.A) 3. helyezés
    Kotiers Mihály (IV.A) 4. helyezés
    Kulcsár Szabó Péter (IV.A) 6. helyezés

JUTALMAZOTT TANÁROK: A felsorolt diákok és az első helyezést elért tanulók felkészítő tanárai tárgyi jutalomban részesültek.

 • Horváth Fél Szilvia
 • Horváth Katalin
 • Bukorné Both Emőke
 • Fonód Tibor

Ezúton mondunk köszönetet valamennyi résztvevő iskolának és a szponzoroknak: Dr, Pintér Ferenc – Nagykanizsa főszervező, Tonex KFT, Városháza, Orosz Őrs – geográfus, RNDr. Ipóth Barnabás, Kollár Zoltán vállalkozó, Farkas Veronika – Limes Galéria, Városi könyvtár, Selye János Egyetem Könyvtár, Selye János Gimnázium, Igar Péter vállalkozó.

Horváth Katalin