Mix 2020. 03. 24.

Selye János Gimnázium sportélete, a nyolcosztályos gimnázium testnevelés oktatásának innovatív elemei

Selye János Gimnáziumban nagy hagyománya van a testnevelés oktatásának, mindig is fontos szerepet játszott a mozgás, hiszen az állandó tanulás mellett sportolással lehet leginkább levezetni a felesleges energiákat. Ezt bizonyítja, hogy 3  testnevelés óra van iskolánkban, kivéve az utolsó két évfolyamot, ahol 2 óra áll rendelkezésünkre, hiszen itt már a választható tantárgyak dominálnak továbbtanulási központúsággal.

            Nagyobb terünk nyílik viszont a nyolcéves oktatásnál, itt egész 6 éven keresztül három óránk van, melyet igyekszünk is megfelelően kihasználni különböző innovatív elemekkel, IKT bevezetésével az oktatásba. A prímet azonban még mindig a hagyományos ,,Selye gimis´´ sportok viszik: foci, röpi, kosár, atlétika. Emellett büszkék vagyunk még két nagy hagyományokkal bíró sporttevékenységünkre, az úszásra és síelésre. Mondhatni, aki a gimit elvégzi, nagy eséllyel megtanul úszni és sízni, ha még nem tudott. A többiek viszont tovább fejlesztik, csiszolják technikájukat. Úszást 30 órás blokkban oktatjuk az I.évfolyamban, sítanfolyamot pedig a II.évfolyamnak szervezünk.

            Újdonságnak számít iskolánkban az I.évfolyam és kvintó osztályok részére biztosított korcsolyázási lehetőség, melyet 4-5 alkalommal a testnevelési órák keretein belül tartunk a városi műjégpályán. Innovatív elemnek számít viszont a turisztika, melyet a ´´természetiskola´´ mintájára vezettünk be a kisgimiseknél. Nagyon jó visszhangja volt, ezért ezt a tevékenységet is folytatni fogjuk a jövőben is. Emellett egy új tábort tervezünk szintén a Selye János Gimnázium alsó tagozatának, melyet Fiala tanárnő osztályában fogunk kipróbálni a közeljövőben. Ez a viziturisztikai tábor, ahol kajak, kenu, paddle board és szörfözés oktatása szerepelne profi körülmények között, profi oktatókkal a Balaton partján. Evvel három évvel ezelőtt találkoztam a ´´Határtalanul´´ projekt keretén belül, melyet az I.A ostályfőnökével, Farkas Enikővel dolgoztunk ki és valósítottunk meg. Reméljük kisgimiseinknek ez a sporttevékenység is majd elnyeri tettszését.

 Gyurenka István -testnevelés TB vezető