Sport Dél-komárom 2022. 04. 06.

A Vasember ezúttal Brazíliában küzd

Az idén 57 éves triatlonista, ultrafutó, sokszoros Ironman-győztes, ultratriatlon világbajnok dél-komáromi Szőnyi Ferenc számos emberpróbáló megmérettetésen túl most épp egy 1130 kilométeres távot igyekszik leküzdeni.

A táv ezúttal 19 kilométer úszásból, 900 kilométer kerékpározásból és 211 kilométer futásból áll, melynek a Búziosi Golfklub ad helyszínt, Rio De Janeiroban. Itt egy 50 méteres medencében 380 hosszt, 7000 méteres pályán 128 kört és 2 km-es futópályán 105 kört kell teljesíteni, a mintegy 140 órás szintidő alatt.

A versenyen egyébként dupla, és tripla, valamint 5 x 1 nap 1Ironman versenyszámban is indulnak sportolók, és manuálisan számolják a teljesítéseket.

Szőnyi eddig az úszáson van túl, melyet 10 óra 40 perc alatt sikerült teljesítenie. A dél-komáromi Vasember közösségi oldalán folyamatosan beszámol a verseny állásáról, így már tudható az is, hogy jelenleg épp a kerékpáros távot teljesíti.

Szőnyi Ferenc

Amatőr magyar triatlonista, hosszútávfutó, hossztávkerékpározó, vasember. Az IUTA[1] (International Ultra Triathlon Association) által szervezett 2009-es Monterrey-beli (Mexikó) Deca Iron Triathlon verseny első helyezettje, és egyben a verseny új rekordjának felállítója (114 óra 59 perc).

Szőnyi Ferenc a 40-es éveihez közeledve tette meg első lépéseit a sport területén, hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpár távokon tud jól teljesíteni. Ennek okán triatlonozásba kezdett. 2007 a szárnybontogatás éve volt. Az első dupla ironman versenyén, 2008-ban szinte még ismeretlen volt a hazai versenyzők között is, ám nemcsak itt szerepelt várakozásokon felül, hanem a sportág megdöbbenésére még ebben az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezésre kerülő 10-szeres ironman versenyen, ahol egyben kellett teljesíteni a távokat. A következő évben a hazai sikerek után több külföldi ironman versenyen is dobogó közelbe került, majd Mexikóba visszatérve megnyerte a versenyt, a megszerzett pontok segítségével nemcsak rekorddöntő lett, hanem világbajnok is egyben.