Mix 2019. 04. 12.

Adj, végy, cserélj, védj – Gardrobe Outlet!

Nem szeretsz drága ruhákra költeni? A second handek-ben nem bízol, pedig szívesen vennél egyedi darabokat jó áron? Mégis szereted inkább megnézni, honnan és kitől is veszed az öltözéked? Akkor gyere el április 27-én az első Gardrobe Outlet eseményre a Szent Borbála nevet viselő erőd termébe, ahol összehozzuk a keresletet a kínálattal. A környezetvédelmet pedig a pénzspórolással….

A három barátnő, Szénásy Andrea, Kuchárová Lucia és Illés Claudia pár hónappal ezelőtt kitalálták, hogy Tudatosan Komáromért név alatt olyan környezettudatos tevékenységet igyekeznek beindítani, mellyel a kihasználatlan ruhák problémájára kínálnak megoldást. „Rendkívül pazarlóak lettünk, főleg az úgynevezett fast fashionnek köszönhetően. Azok a boltok tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek a legnagyobb divatházak trendjeit lemásolva elérhető áron juttatják el az aktuális divatnak megfelelő darabokat az embereknek. Természetesen sokszor mi is csak fejetlenül vásároltunk, csak halmoztunk és feleslegesen gyűjtögettünk. Nem tudatosítottuk az ezzel járó következményeket. Kevesen tudják például, hogy egy trikó elkészítéséhez kb 2500 liter víz szükséges, ezenkívül a melléktermékként megjelenő szén-dioxid is terheli a levegőt, ezzel növelve az üvegházhatást. Egyre többet beszélgettünk arról, hogyan is lehetne túladni az alig hordott, vagy akár tiszta új ruhákon, hogy ne vesszenek kárba.“ – meséli Andi, miért is vágtak bele a kezdeményezésbe. Mindezek tudatában úgy gondolták, érdemes a ruhák csereberéjét közkedveltté tenni. A Komáromi Napok Keretén belül elindul majd egy olyan folyamat, amely rendszeresen ismétlődni fog, előre egyeztetett napokon. A céltalanul lógó ruhadarabokba új életet lehelhet egy új tulajdonos, a gardróbjaink pedig feltölthetőek olyan egyediségekkel, melyek nem csüngnek többé elhagyatottan a fogasokon.

A lányok kezdeményezését a Városi Hivatal is örömmel fogadta, hiszen maga a polgármester, Keszegh Béla is lelkes környezetvédő – mai napig biciklivel közlekedik városon belül. Sebő Beáta pedig nagy segítséget nyújtott a helyszín kiválasztásában – neki hála szimbolikus 1Euróért megkapták a Szent Borbála lőporraktár helyiségét egy olyan derék előterjesztés nevében, mely már a világ nagy részét meghódította.

Mi vár Rád az első Gardrobe Outlet programon?

  • kellemes zenei alap teremt kellemes hangulatot a korzózáshoz
  • Pálinkás Eszter fotóival a művészi élmény is garantált
  • kávé és frissítő
  • értékes élmények szerezhetőek, a polcok közti tudattalan lézengés helyett.

Miért igyekszünk minduntalan az üzletekbe, hogy valami szépet, újat szerezzünk be? Amikor egy ehhez hasonló térben méretben és stílusban is változatosabb skálával találkozhatunk, igazi kuriózumokat szerezhetünk be. Jobb esetben a boltokban váltunk néhány szót az eladókkal, ám a mai tendencia szerint gyakran még a szavakkal is spórolunk. A pénzt bezzeg miért nem sajnáljuk, a környezetet pedig miért nem kíméljük?

A szervezők célja, hogy mindennek tudatában legyenek gyermekeink is. „Szoktassuk őket hozzá már kiskoruktól kezdve, hogy az állandó ruhavásárlás értelmetlen és nem szégyen egy-egy használt ruhát magunkra venni. Hiszen nem elég, hogy hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk, de egy másodkézből vett ruha jóval egyedibb is lehet, és nem kell félni a second hand kifejezéstől sem. Az emberek persze nehezen változtatják meg sztereotípiáikat, és a környezetszennyezést is kevesen tudatosítják annak valós mértékében.“ – magyarázza Luci. Pedig külföldön már magas szintű hagyománya van a kezdeményezésnek, ahol továbbá külön sarkat alakítanak ki a rászoruló családoknak, vagy a gyermekotthonokba szánt holmik részére is. „Ezúttal is lehet majd adakozni. Egyszerű módot kínálunk a jótékonyság és a környezettudatosság összekötésére. Azzal, hogy rámutatunk a környezetvédelem e módszerére, javíthatjuk az életteret, hiszen a jobb környezetről szóló álom beteljesülése rajtunk is múlik. Szeressük a Földet és a helyet, ahol élünk!“

Biztosan akad olyan ruha, ami már nem tetszik, bő vagy szűk lett idővel, a boltban tetszett, de otthon már kevésbé, vagy esetleg online rendelted, de nem olyan lett, amilyenre számítottál. Gondolj csak bele, hány ruhát nem hordasz a ruhatáradból… Ha sajnálod kidobni jó minőségű ruháidat, melyeknek maximum annyi a bajuk, hogy meguntad őket… Ha nincs sem időd, sem kedved portálokra felrakosgatni, levelezni, árat szabni, postázni… Kövesd Facebookon a Za vedomé Komárno – Tudatos Komáromért csoportot és bátran jelentkezz a jövőben is rendszeresen megrendezett Gardrobe Outlet eseményeire eladóként. Az „egyszer még jó lesz“ és a „valamire még jó lesz“ mondatok általában csak az idegeinket és a rendelkezésre álló helyünket emésztik fel. Válasszunk inkább egy valóban hasznos megoldást!