Kultúra 2022. 12. 07.

Adventi hangversenyre várnak a dél-komáromi református templomban

December 10-én 17 órától egyházi muzsikával, karácsonyi hangulattal töltekezhetünk fel, ha részt veszünk a Vox Femina Nőikar adventi koncertjén, melyet a dél-komáromi Jókai téren álló református templomban rendeznek.

Hofmanné Kemenes Vera kórusvezető elmondta, a koronavírus járvány miatt immár két éve, hogy nem tudták megtartani hagyományos karácsonyi előadásukat, így nagy öröm számunkra, hogy idén végre ismét közönség elé állhatnak. A repertoárt ezúttal is úgy igyekeztek összeválogatni, hogy az lelkiségében segítsen minket az ünnepre való ráhangolódásban.

– Szeretetteljes, bensőséges hangulatot próbálunk teremteni, így advent harmadik vasárnapjának előestéjén. A hangversenyen nem csupán a mi kórusunk tagjai állnak majd a zeneszerető publikum elé, hanem vendégeink lesznek az észak-komáromi Concordia Vegyeskar és az Alföldi Vonósnégyes is. Reméljük, hogy így két év kihagyás után, telt ház előtt tudunk majd fellépni a közel egyórás összeállításunkkal – tette hozzá Hofmanné Kemenes Vera.

Vox Femina Nőikar

Az 1979-80-as tanévben, Dél-Komárom akkori városvezetőinek kezdeményezésére jött létre, az óvónőkből, tanítónőkből és tanárnőkből álló Pedagógus Nőikar, későbbi nevén Vox Femina Nőikar.

A kórus vezetését az első évben Hoffmann László győri orgonaművész vállalta, aki később évekig orgona-, ill. zongorakísérőnk volt. A karvezetést egy év után felesége, Kemenes Vera karnagy vette át. Ők ketten a kezdeti évektől összefogták és irányították a kórust.

Műsorukban számtalan hazai és külföldi zeneszerző műve megtalálható. Az elmúlt több mint 40 év alatt leggyakrabban Kodály, Bartók, Bárdos, Balázs Árpád, Liszt, Fasang Árpád, Halmos László és Medveczky Szabolcs műveit éneklik. A zeneirodalom külföldi mesterei közül gyakran műsorra tűzik Mozart, Brahms, Palestrina, Britten, Pergolesi, Brahms, Verdi, Mendelssohn és Rauch darabjait.

Készült velük számtalan rádiófelvétel, részt vettek minősítő hangversenyeken, ahol a legmagasabb fokozatot érték el, „Hangversenykórus Cum Laude” minősítést szereztek. Megjelent egy CD-jük és DVD is készült a 30 éves Jubileumi Koncertünkről.

Concordia Vegyeskar

Komárom 19. századtól eredeztethető énekkari hagyományait és kulturális örökségét felvállalva alakult meg 1980-ban a városi művelődési központ és a Csemadok Concordia Vegyeskara.

Pedagógustól vállalkozóig, mérnöktől tisztviselőig, diáktól munkásig találhatók itt olyan zenekedvelők, akik szabadidejüket áldozzák az európai és ezen belül a magyar kórusmuzsika felelevenítése érdekében.

Hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken mérettetik meg tudásukat, évente mintegy húsz alkalommal lépnek közönség elé, műsoruk felöleli a zeneirodalom reneszánsztól napjainkig tartó időszakát. Állandó resztvevői a galántai Kodály Napoknak, énekelhettek Loretóban, az Amerikai Egyesült Államokban és II. János Pál pápa budapesti és pozsonyi miséjén is.

Az énekkart baráti szálak fűzik a hazai tájak, Magyarország, Ausztria és Németország sok-sok közösségéhez, zenei együtteséhez. A Concordia Vegyeskar szlovákiai magyar kórus, a zene nyelvén azonbanaz egész emberiséghez kíván szólni.