Kultúra 2024. 04. 23.

Arc a tükörben – megjelent a Ponyvalegény új kislemeze

A napokban megjelent a Ponyvalegény zenekar új kislemezének hanganyaga szöveges videókba ágyazva a YouTube csatornán. Az együttes frontemberét, komáromi Kaprálik Györgyöt a régebbi formációból, az Aylen’s Fall együttesből ismerhetjük elsősorban.

Kaprálik a közelmúltban számos interjúban nyíltan beszél kényszerbetegségéről, küzdelmeinek legmélyebb pillanatairól. Az „Arc a tükörben” négy dalának is ez a témája, célja a pszichés deformitások és különféle lelki- és tudatállapotok megéneklése, zene általi feloldása.

Kicsit grunge-osabb szellemben… 

A zenész nem titkolt szándéka, hogy egy lelki-betegeket fogadó központot hozzanak létre. Zenéjükkel is ezt a célkitűzést támogatnák.

Fotó: aTempo

A kislemezen a következő három dal hallható/olvasható:

Nagy úr – A félelmek bénító, blokkoló, a belső én és önazonosság megélését ellehetetlenítő, megsemmisítő hatásáról, a psziché eluralásáról… Amiből sokszor oldást maga a zene hoz.

Magánzárka – „Évekkel ezelőtt fürdés közben, a kádban fekve ért el egy roham. Félig tudatomnál, egy Alice In Chains dal szólt a fejemben, és segített levezetni a roham végét. Erőtlenül feküdtem a kád szélén. S ebben a kábult állapotban egyszer csak a Man In The Box magyarul szólalt meg. Tudtam, hogy képtelen leszek leírni. Anyám mentette meg a helyzetet, mert feljegyezte. Ha ő nem fogott volna kézbe papírt, ma nem lenne ez a dal sem… Lefolyt volna a lefolyón a kád vízzel együtt…” – részlet Gyuri egyik Facebook posztjából.

Várj! – Önmagunkra várva… Az önazonosság elérésének a fontosságáról. A belső énünkkel való kapcsolat felvételének a fontosságáról.