Kultúra 2022. 07. 04.

Hacsak egy Sajó – A komáromi Kaprálik György dalt írt a Sajó szennyezéséről

Sajókám, mi folyik most magában?” A komáromi énekes-dalszerző, Kaprálik György dalt írt a Sajó szennyezéséről és a politikai közönyről.

Felháborította, megírta és megénekelte. Kaprálik György újabb dallal jelentkezett, amelynek témája talán még soha nem volt ennyire aktuális. A zenész ugyanis a Sajó szennyezéséről és a hatóságok tétlenségéről írt dalt, amely már meghallgatható a legnépszerűbb videómegosztón. 

A dal Hacsak egy Sajó címmel jelent meg, melyben a szerző a dal szövegében a két legendás kabaréfigura alakját, Hacsek és Sajót, zenéjében és hangulatában pedig a két háború közötti budapesti éjszakát idézi meg. Azt a kort, amikor kiválóbbnál kiválóbb zenészek élőzenéjétől volt hangos minden klub és kávézó. 

„Érthetetlennek tartottam, hogy egy ilyen szintű környezeti szennyezést ennyire figyelmen kívül hagyjanak az illetékes személyek és szervek – mesélt a dal születéséről a zeneszerző. – Számomra nagyon érzékeny pont a környezetszennyezés kérdése. A Sajó körüli huzavona, a tehetetlenség, a politikai közöny, az egymásra mutogatás, a rugalmatlanság, az abszolút érdektelenség és a felelősséghárítás annyira felháborított, hogy írtam egy dalt. Mert én másképp nem tudok felszólalni az ügyben.

Az énekes-dalszerző elárulta, voltak benne kérdőjelek, hogy egyáltalán kell-e és jó-e ilyen módon felszólalni. „Miután azonban többen a támogatásukat fejezték ki a környezetemben és helyeselték, hogy dalban is felemeljem a hangom, úgy gondoltam, hogy közzéteszem a dalt” – tette hozzá.

A dalhoz készült egy animációs klip is, melyet az A.T.D. Pro egyesület megbízásából készítettek. A dal egyébként egy regionális, de határon átívelő zenei együttműködésnek a részeként jött létre. Két héten belül megjelenik majd szlovákul is. Igaz, más szöveggel, más hangszerelésben, más stílusban, más dallamvilágban. 

Már maga a magyar nyelvű dal is egy határon átívelő együttműködésnek a gyümölcse, hiszen az észak-komáromi Kaprálik György és a Dombóvári testvérek, Gergely és Balázs mellett budapesti zenészek is közreműködtek a dal felvételekor. Név szerint Babindák István klarinéton és Oláh Edmund nagybőgőn. 

„Ez egy dal a Sajó folyó megmentéséért. Egy próbálkozás, hátha sikerül az emberek figyelmét ráirányítani a problémára. Olyan figyelemre gondolok, amely ha elég széles körű, akár hatással lehet az illetékesekre és segít nyomást gyakorolni rájuk, hogy végre egy teljes körű megoldást találjanak a szennyezés mihamarabbi megállítására” – mondta el Kaprálik György, aki bízik abban, hogy egy dallal olyan emberekhez is el tud jutni a Sajó szennyezésének híre, olyan embereket is meg tudnak szólítani a zenével, akik egyébként nem figyelnek fel a hírek áradatában egy ilyen jelenségre. 

Maga a dal a Ponyvalegény együttes következő lemezének záró dala lesz, mely várhatóan még július végén kijön. A kétnyelvű zenei kezdeményezés részeként szlovákul is megjelenik majd a lemez, az ATTACK Dalej zenei formáció nyári lemezére Slaná címmel kerül majd fel. 

Sajtóhír