Város Dél-komárom 2023. 06. 07.

Átadták a dél-komáromi pedagógiai díjakat

Június 2-án a dél-komáromi Jókai moziban tartották meg a városi pedagógusnapot. Az eseményen köszöntek el a nyugdíjba vonulóktól, emellett átadták a Pedagógiai Díjat – írja a komarom.hu.

„A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik” – idézte Jókai Mór szavait a városi pedagógusünnepségen Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke. Majd feltette a kérdést: Miért választ pedagógus hivatást magának az ember? Kiből lesz a tanító, gondoskodó nevelő, tudást átadó oktató? „Olyan emberből, aki szívesen ad, aki irányt tud mutatni útvesztőkben, aki érzékeny segítőkészséggel de sosem tolakodóan támogat, aki bátorítani tudja a gyengébbet, aki áhítja a tudást, kitartó és újító szemléletű. Olyan emberből, aki eltökélte a jövőt, és minden erejét és tudását a fiatalságnak, a gyermeknek szenteli, aki hisz a jóságban és az igazságosságban, lényében érzi a játékot, a játékosságot. Olyan emberből, aki nem ijed meg a képzeletbeli színpadtól, aki példát mutat, aki ismeri az alázat és a tisztelet fogalmát, és másoktól is elvárja azt. Nevelő ember a pedagógus”– hangzott a válaszban. A képviselő hozzátette: sosem volt könnyű ez a hivatás, manapság meg főleg nem, hiszen a semmitérő örömhajhászás nyer teret, az ítélkezés és az arctalan bántalmazás az életünk kísérője. Ilyenkor pedig nehéz valódi példát, követendő értékrendet adni.

Az ünnepségen először a nyugdíjba vonuló pedagógusoktól köszöntek el, így Áchimné Gurdon Dórától, a Gesztenyés Óvoda óvónőjétől, Barzsóné Varga Mártától, a Feszty Árpád Általános Iskola pedagógusától, Both Andrásnétól, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda óvodapedagógusától, Laki Lászlónétól, a Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola oktatójától, egykori intézményvezetőjétől, valamint Balogh Istvántól, a Tatabányai Szakképzési Centrum Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum pedagógusától.

Az idei évben Takács Ilona Andrea, a szőnyi Színes Óvoda óvodapedagógusa, Duláné Veres Márta, a Koppánymonostori Általános Iskola pedagógusa, Halász Tiborné, a szőnyi Bozsik József Általános Iskola pedagógusa, valamint Szabadics Tímea, a Feszty Árpád Általános Iskola angol szakos pedagógusa vehették át a városi Pedagógiai Díjat dr. Molnár Attila polgármestertől.

Az elismerések átadását ünnepi műsor követte. Für Anikó, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Hrutka Róbert, Fonogram- és Artisjus-díjas zenész, zeneszerző közös előadásában nagy magyar költők versei csendültek fel.