Város Dél-komárom 2022. 11. 11.

Átadták a Salkaházi Sára-díjakat Dél-Komáromban

Lázár Zsoltné és Számné Kálmán Mária Katalin kapta idén a Salkaházi Sára Díjat. Komárom önkormányzata a szociális munka napján minden évben két olyan személyt tüntet ki, akik példamutató módon tettek a város szociális ellátása területén – írja a komarom.hu.

Komárom Város Szociális Díját november 10-én csütörtökökön, a Csillagerőd konferenciatermében vehette át Lázár Zsoltné, a Komáromi Aprótalpak Bölcsőde kisgyermeknevelője és Számné Kálmán Mária Katalin, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának vezető-helyettese.

Elsőként Vajda Bence önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Városfejlesztési, Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, majd Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán Ügyek Bizottsága elnöke köszöntötte a meghívottakat.

Dr. Kreft-Horváth Loránd egészségügyért felelős alpolgármester elmondta, „Nagyon sok segítő, támogató kolléga munkáját ismerem, biztos vagyok benne, hogy mindannyian, akik itt vannak ma, méltó követői Salkaházi Sárának, hiszen aki nem így éli az életét a segítő szférában, amelyben akár önkéntesként, akár hivatalos dolgozóként tevékenykedik, az nem tud ebben a szférában megmaradni.”

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, hogy három éve nem találkoztak már a szociális munka napja alkalmából, hiszen a járvány elsöpörte azokat a közösségi rendezvényeket, amelyekből meríteni, feltöltődni lehet, ilyenkor érezzük, hogy milyen ereje van a közösségnek. A városvezető felidézte, hat évvel ezelőtt döntött úgy a magyar Országgyűlés, hogy november 12-e a szociális munka napja legyen hazánkban. Ezen a napon azok munkája kerül reflektorfénybe, akik minden nap elesett, rászoruló honfitársainkról gondoskodnak.

„Nekünk, döntéshozóknak minden nap köszönetet kell mondanunk, hiszen ezt a hivatást nem pénzét végzik, ezt nem is lehet megfizetni. Itt vannak a bölcsődei dolgozóink, itt vannak a Gondozási Központ, az Idősek Otthona, a Krízisközpont, a Családsegítő Szolgálat munkatársai, akik az ellátottakhoz minden nap végtelen türelemmel, odafigyeléssel, odaadással fordulnak. Itt vannak a civil közösségeink, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt tagjai, akikre szintén mindig számíthatnak a komáromiak. A szociális biztonság nem csupán anyagi biztonságot jelent, hanem közösségi kötődést is. Ebben van a legfontosabb üzenet, mindig ki kell fejeznünk a tiszteletet, a köszönetet és a hálát a munkájukért.”

A díjazottak méltatását dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyző olvasta fel, majd dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, Hajnal Dóra, a Humán Ügyek Bizottsága elnöke és Vajda Bence a Pénzügyi, Városfejlesztési, Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke adta át az elismeréseket.

A díjátadásokat követően a szociális munka alkalmából rendezett ünnepi program Détár Enikő és Sztárek Andrea műsorával zárult.