Város Dél-komárom 2021. 06. 16.

Átadták az első tisztán elektromos meghajtású autóbuszt Dél-Komáromban

Június 15-én adták át a BYD telephelyén a zöld technológiával hajtott autóbuszt, amely Észak- és Dél-Komárom között közlekedik majd július elsejétől – írja a komarom.hu.

– E nap szimbólum városunk életében, szimbóluma a zöld filozófiának és az összetartozásnak is, hiszen a most átadott elektromos busz Észak- és Dél-Komárom között közlekedik majd. Kiemelt feladatunk a környezet védelme, és emellett az, hogy megfelelő infrastruktúrát, közlekedési szerkezetet tudjunk kialakítani a városban – mondta dr. Molnár Attila.

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármesterének köszöntője után Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte, régi törekvése volt, hogy a tisztán elektromos meghajtású busz járja Komárom útjait, hiszen ez egy közel hatvanezres település, amely egy város két országban, a Duna bal és jobb partján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy BYD esetében olyan kínai vállalatról beszélünk, amely az európai gyártásában kulcsszerepet szán Dél-Komáromnak. Az elektromos közlekedési eszközök egyre inkább életünk részeivé válnak. A mai alkalom is aláhúzza a magyar kormány gazdaságpolitikájának és zöld politikájának az összhangját – mondta a miniszter.

A BYD K9UB típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz Dél-Komárom és Észak-Komárom közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését a határ két oldalán.
A városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést tavaly novemberben írták alá a Volánbusz Zrt., az Eurotrade Kft. és BYD Europe B.V. képviselői.

Az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Dél-Komárom és Észak-Komárom önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében közösen pályázott. A 153,5 millió forint értékű, elektromos autóbusz a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült. A projekt keretében a két Komáromban egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások.

A buszmegállókba informatív okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. Az utazók részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobil applikáció is készül, amely tovább könnyíti a tájékozódást. A projekt teljes költsége 999 766 euró, mely finanszírozása Európai Régiófejlesztési Alapból (849 801 euró) valamint állami keretből valósult meg 73 287 euró. A járművet a Volánbusz üzemelteti a jövőben az északi országhatáron átívelő program részeként, amelynek célja a két Komárom közötti közösségi buszközlekedés minőségének, feltételeinek a javítása, fejlesztése.

A busz töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel 309 kilométert képes egyhuzamban megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű kialakítású, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.