Város 2016. 02. 05.

Átadták az Újvár kaszárnyaépületének felújított tetőszerkezetét

Tegnap (február 4-én) délután ünnepélyes keretek között átadták a volt kaszárnyaépület felújított tetőszerkezetét a komáromi Újvár területén. Az eseményen a város elöljárói valamint az építkezés irányítói mellett részt vett Ľubomír Jahnátek földművelési és régiófejlesztési miniszter, a Kultuszminisztérium Műemlékvédelmi Részlegének főigazgatója, Iveta Kodoňová, valamint Műemlékvédelmi Hivatal főigazgatója, Katarína Kosová. Az ünnepséget a Komáromi Városi Hivatal szakelőadója, Gráfel Lajos vezette.

A Komáromi Vár a volt kaszárnyaépülettel együtt a katonai építészet egyik kimagaslóan értékes történelmi emléke, nemzeti műemlék. Az UNESCO világörökségi jegyzékébe való besorolás egyik várományosa. 

Forrás: Dunatáj
Forrás: Dunatáj

„Sem csellel, sem ármánnyal” – kezdte beszédét Stubendek László polgármester, aki hangsúlyozta: ez az erőd mindig megvédte városunkat. Sajnos, a történelem viharai nem ártottak annyit a falaknak, mint az utóbbi évtizedek emberi gondatlansága. A távozó orosz katonák mindent elvittek, amit lehetett: leszerelték a radiátorokat, az esőcsatornákat, kiszaggatták a kábeleket a falból. A rongálást pedig csak fojtatták a vandálok, akik kitörték a még megmaradt ablakokat, és amit még lehetett, tönkretettek az épületen.

7

„Úgy érzem, az utolsó pillanatban cselekedtünk” – mondta a polgármester, aki beszédében megköszönte elődei felújítással kapcsolatos munkáját is. Szavaiból azt is megtudtuk, a városnak milyen tervei vannak a továbbiakban az épületegyüttessel, milyen hosszú távú célokat tűztek ki maguk elé. Ide telepítenék a városi rendőrséget, esetleg a komáromi rendkívül jó minőségű termálvízre építve fürdőközpontot, szanatórium hoznának itt létre.

10

Lubomír Jahnátek miniszter elmondta, hogy a komáromi vár nem csupán városunk, hanem egész Szlovákia büszkesége, értéke, amelyet országszerte ismernek. Az épület gyönyörű – azonban rendkívül romos állapotú. A Földművelési és Régiófejlesztési Miniszterminisztérium közel 1, 8 millió euró, európai uniós alapból származó, vissza nem térítendő összeggel támogatta a felújítást. (Komárom önrésze öt százalék volt.) A felújítást szeretnék folytatni, újabb projektek keretében. „Az épület alapja most a tető – hangsúlyozta – itt kell kezdeni a felújítást ahhoz, hogy megakadályozzuk a további állagromlást.”

6

„Nagyratörő tervei vannak Komáromnak – mondta beszédében Katarína Kosová, a Műemlékvédelmi Hivatal főigazgatója – mégpedig, hogy az erődrendszer felkerüljön az UNESCO Világörökségi Listájára”. Hangsúlyozta: a cél talán nem is ez, hanem maga az út, ami odáig vezet, azaz, hogy fokról fokra egyre előrébb haladjunk a megújulásban.

14 (2)

A tetőfelújítást a komáromi Darton Kft. kivitelezte. A munkálatokkal mindössze fél év alatt sikerült elkészülni.  

Fotók: a megjelölt képeken kívül Angyal Gábor 

Forrás: Dunatáj
Forrás: Dunatáj

11 10 2

Forrás: Dunatáj
Forrás: Dunatáj

5 12 9 13 17 16 15 14