Kultúra 2016. 11. 03.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Selye János Gimnáziumban

2016. október 25-én emlékeztek meg a komáromi Selye János Gimnáziumban az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról. A megemlékezésre a gimnázium aulájában került sor a tíz évvel ezelőtt felavatott emléktáblánál.

Az ünnepséget Andruskó Imre, a gimnázium igazgatójának köszöntője nyitotta meg. A megemlékezésen részt vett Tarics Péter, valamint PaedDr. Körtvélyesi Piroska, egykori pedagógiai iskolás végzős, aki beszédében visszaemlékezett a komáromi eseményekre. “Nem hagytuk magunkat félrevezetni, a magyar forradalmat elítélő nyilatkozatot nem írtuk alá, mindnyájan kivonultunk a teremből, és vártuk a következményeket. Elhatároztuk, hogy dacból nem fogunk az órákon felelni. Mivel nem írtuk alá a nyilatkozatot, SZISZ (Szocialista Ifjúsági Szövetség) egyenruhában kellett ballagnunk, végigvonulva a városon, énekelve, és a Gottwald-szobornál kellett elhelyeznünk virágainkat, mivel a Jókai-szobornál tilos volt megállnunk. A kötelező ballagás után este titokban a Jókai-szoborhoz is vittünk virágot.”

A gimnáziumban 1956. októberében lejátszódó eseményekről, valamint Gáspár Tibor akkori pedagógusról Molnár Rudolf, jelenlegi negyedik osztályos tanuló emlékezett meg. A forradalom kitörésének harmadik napján, október 25-én a gimnázium végzős diákjait összehívták az iskola aulájába, hogy ott megszavazzanak egy nyilatkozatot, mely elítélte a magyar ellenforradalmat és követelte annak fegyveres leverését. A gimnázium diákjai megtagadták az akkori rendszer által elvárt „hűségnyilatkozat” elfogadását.

A megemlékezésen közreműködtek a gimnázium diákjai, Nagy Csomor István, Csóka Dávid, Fehér Dalma és Török Máté.A megemlékezés végén sor került az aulában elhelyezett emléktábla megkoszorúzására.

Az 1956-os komáromi események kiemelkedő jelentőségűek, hiszen hasonló, közös fellépésre ritkán került sor a Felvidéken a magyarországi forradalom kapcsán.

Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára

sjg-1956-vii

Szólj hozzá!