Város Dél-komárom 2018. 10. 09.

Az év polgármestere – valamennyi komáromi közös sikere

Dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármester korábban többször elmondta, nincs még egy ilyen hasonló méretű kisváros sem hazánkban, sem Európában amely annyi fejlesztési forráshoz jutna 4-6 éves időtávon, mint Komárom. A városvezetőt az aktuális beruházásokról, fejlesztésekről, és a jelenleg zajló pályázatokról kérdeztük.

– Az utóbbi időszakban elnyert pályázatoknak köszönhetően, emeltük a tétet, így már közel 80 milliárd forint érkezik napjainkban városunkba. Ebbe az összegbe kizárólag a kormányzati, illetve az önkormányzat által elnyert forrásokat számolom bele, nem tartalmazza tehát azokat a beruházásokat, amelyeket a városban működő cégek hajtanak végre pályázatból vagy önerőből.

– Nyáron jelentették be, hogy zöld lámpát kapott a Brigetio régészeti park kialakítása…

– Az önkormányzat a Limes Világörökség Gondnokság által vezetett konzorcium tagjaként nyújtotta be támogatási kérelmét „A dunai limes magyarországi szakasza turisztikai fejlesztése” projektben a Brigetio régészeti park megépítésére. A munkálatok során a MOL városrészben kerül kialakításra a „park”, amelynek részét képezi a fogadóépület, a látványrégészeti park és a római kori játszótér is. A projektben Brigetio páratlan leletanyagát bemutató múzeumi kiállítótér, interaktív élménytér, látogatóközpont, multifunkcionális rendezvényhelyszín, valamint kávézó, ajándékbolt és pihenő épül. A 270 millió forint értékű, 100 százalékos támogatottságú építkezés munkálatai várhatóan 2020 végére fejeződnek be. A múzeum is új helyre, a volt mezőgazdasági kombinát épületébe költözik, ahol az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is működik majd, ezzel Komárom jogosult lesz az „Egyetemi város” cím használatára.

– Szintén néhány hete kaptuk a hírt, hogy épülhet az inkubátorház és jelentős támogatást kapunk a helyi közösségi közlekedés fejlesztésére is.

-Kezdjük ez utóbbival. Az elnyert támogatás célja, hogy a két városrész közötti buszjárat modern, XXI. századi feltételek között működjön. Ehhez a város mintegy 300 millió forintot nyert. A támogatást elektromos autóbusz beszerzésére, és okos buszmegállók építésre fordítjuk majd. Az önkormányzat mindezen túl 400 millió forint támogatást nyert az ipari parkban épülő inkubátorház létrehozásához, valamint az ipari parki záportározó Dunába való csatlakoztatásához. Ez utóbbi projekt olyan extrém esőzések idején is képes lesz a csapadékfelesleget levezetni az ipari park területéről, mint a 2016. júliusi volt. A 2020 végére megépülő inkubátorház az irodák és tárgyalók mellett közösségi- és konferenciatérnek, valamint műhelynek is otthont ad. Az ingatlan ipari tudáscentrumként működhet. A projekt keretében tervezetten parkolók és elektromos töltőállomás kialakítása is megvalósulhat.

– Mindezen fejlesztések, beruházások szimbóluma az új komáromi Duna híd építése…

– Csak biztatni tudok mindenkit, hogy menjen ki, nézze meg az építkezést, a Facebookon az Új Komáromi-híd Látogatóközpontra rákeresve lehet regisztrálni a nyílt napokra, továbbá a komaromidunahid@hid.hu e-mail címen is be lehet jelentkezni a látogatóközpontba. A híd építése olyan távlatokat nyit gazdaságilag, kulturálisan és társadalmilag, amelyek hosszú távon biztosítják városunk fejlődését.

A másik nagy kormányzati beruházás, a Liget projekt részeként megvalósuló Csillag erőd-fejlesztés is a tervek szerint halad. Az év végére műszakilag elkészülnek az építészeti részek. A Szépművészeti Múzeum antik szobormásolat-parkját tartalmazó kiállítóteret várhatóan jövő nyár közepén adhatjuk át.

Mindezek mellett seregnyi „kisebb” volumenű beruházásunk is gőzerővel halad. Intézményfejlesztésekre 3 milliárd forintot költünk. Teljes energetikai korszerűsítésen esik át a Jókai Gimnázium és a Kultsár Iskola, néhány héten belül kész a bölcsőde felújítása is. A Petőfiben korszerű rekortán borítású pálya épül, a Magyar Kézilabda Szövetséggel karöltve szintén modern pályákat alakítunk ki a Fesztyben és a Kultsárban. Valamennyi óvodánkban folytatjuk a játszóterek felújítását. A buszvégállomás melletti jelenleg elhanyagolt környéken családbarát játszótér épül, az ott épülő modern létesítménybe költözik majd a Tám-Pont Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.

Megújul a Jókai liget is, új zöldfelületekkel, járdákkal, utakkal, zenepavilonnal. A gimnázium épületének korszerűsítését már említettem, a régi salakos pályán pedig az észak-komáromi Öregvár interaktív makettjét építjük meg, egy határon átnyúló projekt keretében. Folytatódik az a program, amely az intézmények biztonságos megközelítését célozza, hogy gyermekeink biztonsággal juthassanak el az óvodákba, iskolákba.

Épül a szőnyi járda a Szőny délitől a keresztig, az Iskola utcában járdát alakítunk ki, a főúti gyalogátkelőhelyeket pedig további figyelemfelkeltő berendezésekkel látjuk el. Az ipari parkban kiszélesítjük, átépítjük az Újszállási utat, és felújítjuk a koppánymonostori Bartók Béla utcát. A Mocsai úton buszöböl épül, illetve további buszmegállókat alakítunk ki a Kossuth utcában, a Huszár utcában, az Erkel utcában, és a Zrínyi utcában. Hamarosan kezdjük a Mártírok úti árkádsor átépítését. A Rüdiger tó melletti futópályát már használatba vehették a sportolni vágyók, nemsokára kezdődik a szabadtéri kondipark kialakítása is. A fentiek mellett számos további sikeres pályázatunk van, így az Esély Otthon, a fiatalok helyben tartását célzó programunk nemsokára indul, új elemekkel bővült a Kincset ér egészségügyi prevenciós programunk, és a rajtvonalon áll a geotermikus projekt is.

– Polgármester úr, mindezeket végighallgatva nem véletlen, hogy idén Ön nyerte el az év polgármestere címet, amelyhez mi is gratulálunk!

– Nagyon örülök, hogy idén mi adtuk az ország tortáját és az év polgármesterét is. Azt gondolom, hogy ez a díj valamennyi komáromi közös érdeme, az egész közösség és mindannyiunk sikere is egyben! Köszönöm mindazoknak, akik szavazatukkal támogattak! Ez a díj ugyanazt jelképezi, mint a jelenleg épülő új komáromi Duna híd: az összefogást, az összetartozást, a szeretetet és a barátságot.

– Egy ilyen elismerés, gondolom, új lendületet is ad…

– Természetesen, de ez elsősorban nem rajtam múlik! Munka és feladat bőven van még a következő időszakra is. Amennyiben a komáromiak úgy döntenek, a magam részéről a továbbiakban is készen állok az itt élők és Komárom városának szolgálatára.

(KTV / komarom.hu / Komáromi Újság)