Kultúra 2017. 10. 16.

Bábszínház az élet

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezte meg a Kemence Egyesület a Határtalanul nemzetközi bábos találkozót, melyre nemcsak a kistérségben, de a határ mindkét oldalán működő bábos csoportok is elfogadták a meghívást. A programnak, melyen közel 100 gyermek lépett fel, október 14-én az Arany Rendezvényközpont adott helyet.

Schmelcz Gézáné, Ildikó, a Kemence Egyesület vezetője elmondta: maga az egyesület is nagyon fiatal, hiszen 2016 januárjában jött létre, míg bábos csapatuk még rövidebb ideje működik.

– Idén februárban kezdtük meg a munkát négy gyerekkel. Ők azóta három mesét tanultak meg és 15 fellépésük volt. A csoport érdekessége, hogy nem iskolai berkekben működik, hanem civil egyesületnél. Vezetőjük, Lovászné Vas Andrea volt a találkozó ötletgazdája. A megvalósításhoz találtunk pályázati forrást és az önkormányzat is támogatott bennünket – tudtuk meg a Kemence Egyesület vezetőjétől.

A találkozóra érkeztek Tatáról, Bajnáról, Dunaszerdahelyről, Felsővámosról és városunkból is. Közel 100 gyermek lépett fel, minden csapat egy népmesével készült. A kiegészítő programok közt volt kézműves foglalkozás, ahol a Kemence Egyesület bábcsoportja által előadott Macskakcicó című meséhez lehetett síkbábokat készíteni.

A rendezvényközpontban látványos kiállítás fogadta a résztvevőket, Bruncz János fafaragó mester népmesék ihlette alkotásait lehetett megcsodálni. A nap koncerttel zárult, ahol fellépett a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid alkotta trió.

– A mai virtuális világban nagy szükség van a bábozásra, ami amellett, hogy visszarepít a mesék világába, még számos készséget is fejleszt. A találkozót első alkalommal szerveztük meg, de szeretnénk belőle hagyományt teremteni – tette hozzá az elnök.

A bábos napról senki nem távozott üres kézzel, mind a fellépők, mind az érdeklődők ajándékot kaptak. A Kemence Egyesület berkeiben hamarosan megkezdődik az adventi készülődés, programjaikról facebook oldalukon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendezvényt dr. Molnár Attila polgármester is meglátogatta.

Képgaléria: