Kultúra Dél-komárom 2024. 02. 05.

Téltemetőt tart a hétvégén Dél-Komárom

A tél elteltét mi sem jelezhetné jobban, minthogy számos tavaszváró program zajlik ilyenkor. Dél-Komáromban az elöttünk álló hétvégén, szombaton, azaz februrár 10-én rögtön két helyen is elűzhetjük a telet.

A szőnyi Kemencés Házban (Kossuth utca 85.) ezúttal délelőtt 9.30-tól várják mindazokat, akiknek elege van már a didergésből. Az „Állatok farsangjára” érkezők, miután leküzdötték a játékos akadálypályát, isteni forgácsfánkot, és csodás aromájú teát kóstolhatnak, mindezek tetejébe ajándékot is kapnak, a jó meleg Pajtában pedig játszóház és kézműves foglalkozás várja őket. A nap során lovaskocsizásra is be lehet fizetni.

– A Szabadság téren ugyanezen a napon délután 16.30-kor kezdődik a Téltemető ünnep. A Városháza előtt lesz kiszebáb égetés, bemutatót tart a Garabonciás Táncegyüttes, az Arany 17. Rendezvényközpontban pedig kézműveskedhetnek is a kisebbek és nagyobbak. A rendezvényt a Komáromi Kulturális Nonprofit Kft. szervezi – tudtuk meg Hajnal Dórától, a cég ügyvezetőjétől.

A kiszebáb-égetés régi hagyomány, amely számos kultúrában és vallási közösségben megtalálható világszerte. Gyakran a tavasz ünnepléséhez kapcsolódik.

Maga a báb egy hatalmas figura, amelyet általában szalmából, textilből vagy más könnyen éghető anyagokból készítenek. Gyakran emberi formára alakítják, és egyedi jelmezekkel öltöztetik fel.

A kiszebáb-égetés a téli hideg hónapok vagy más nehéz időszakok végét jelképezi, a tűzbe vetése pedig azt jelenti, hogy minden rossz elszáll az életünkből, így legfőképp az újjászületést, a megújulást és az összefogást szimbolizálja.