Mix Dél-komárom 2021. 01. 22.

Beindult a gombaszüret a Kemence Egyesületnél

Az Országos Közfoglalkoztatási Mintaprogram 2020. tavaszán indult a Kemence Egyesületnél. A pályázatnak köszönhetően két prémium-termékkel jelennek meg a piacon. Az egyik, a már sikerrel zárult fácántenyésztő program volt, a másik pedig a gombasátor, ahol idén januárban kezdődött el a termesztés és az értékesítés.

Schmelz Gézáné, a Kemence Hagyományőrző Gasztrokulturális és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke elmondta, a gombatermesztés nagy odafigyelést és szakértelmet igénylő munka.

A gombatermő zsákokat a megérkezésük után előírt hőmérsékletű és páratartalmú helységben tárolják, míg a kifejezetten gombák számára kialakított földágyásokat átszövik a spórák. A gombasátorba szigorúan csak a gondozók léphetnek be, hiszen speciális öltözék, fertőtlenített lábbeli szükséges, hogy a gombák el ne kapjanak valamiféle fertőzést.

Jelenleg a barna és a fehér csiperkegombát termesztik, január végén pedig a tervek szerint indul a laska termesztése is. A gombákat a vásárlók mindig frissen kapják. Előrendelés alapján, a vevők érkezése előtt egy órával szedik le a termést.

A pályázatnak köszönhetően számos hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű, tartósan munkanélküli, vagy hajléktalan fő foglalkoztatása is megvalósul. A tevékenységből származó árbevételt a szervezet fenntartására kell fordítani.

(Forrás: komarom.hu, Nyitókép: Facebook)