Város 2022. 06. 20.

Biciklitárolók és tartók létesülnek a komáromi iskolákban

A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma pozitívan bírálta el a város pályázatát, amely a kerékpáros közlekedés, ill. kerékpárturizmus fejlesztésére irányult. Komárom városa 29 611,50 eurós vissza nem térítendő támogatást kap a projekt megvalósítására, amelyből a város a beruházással kapcsolatos teljes költségek 5%-át kell, hogy fedezze, 1 558,50 eur értékben.

 A projekt célja kerékpáros infrastruktúra fejlesztése – fedett kerékpártárolók és állványok kiépítésével a városi fenntartású alapiskolákban. A kerékpáros infrastruktúra új elemeinek kiépítésével reményeink szerint nő a gyermekek motivációja a kerékpárok használata iránt, ami az egészséges életmód és a környezetvédelem szempontjából is fontos tényező.

Az új kerékpártárolók és állványok a városi fenntartású alapiskolában kerülnek kihelyezésre, következőképpen:

  • Komenský utcai Alapiskola – 4 új kerékpártároló 10-12 kerékpár elhelyezésére
  • Határőr utcai Alapiskola – 30 új bicikliállvány kihelyezése, 60 kerékpár számára
  • Rozmaring utcai Alapiskola – kerékpártároló kiépítése 3 új bicikliállvánnyal 5-6 kerékpár elhelyezésére, kerékpártároló kiépítése 6 új állvánnyal 10-12 kerékpár elhelyezésére
  • Munka Utcai Alapiskola – 2 új kerékpártároló kiépítése, 3-3 új állvány kihelyezésével, mindkettő 5-6 kerékpár elhelyezésére alkalmas és 15 különálló kerékpárállvány kihelyezése
  • Jókai Mór Alapiskola – 1 kerékpártároló kiépítése 6 új bicikliállvánnyal 10-12 kerékpár elhelyezésére
  • Eötvös Utcai Alapiskola – 6 kerékpárállvány kihelyezése 12 kerékpár számára

A projektben szereplő infrastrukturális elemek az iskolák igényeinek felmérése után kerültek bele a pályázati anyagba. Június/július hónapok folyamán a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium és a város közös együttműködésben készíti majd elő a nem visszatérítendő támogatásról szóló szerződést, ennek hatálybalépését követően lehetséges előkészíteni és megvalósítani az építkezési munkálatokat.

„Több fejlesztés célozta az elmúlt időszakban azt az elképzelést, hogy minél többen kerékpározzanak Komáromban. A városban már számos helyen lehet parkolni, két helyen zárt állomások is vannak. Nemsokára indul a Rákóczi utcán a kerékpárút építése az út egyik oldalán, a másik oldal pályázatának a kiértékelése a közeljövőben várható. Egy újabb szakasz pályázati beadványa leadás előtt van, ami tovább folytatná az említett szakaszokat. Fontos lépés, hogy nemsokára elkészül az egész város kerékpárutas közlekedési koncepciója (generel), amely pontosan meghatározza a fejlesztési tervek következő szakaszait, hogy egy jól használható, átfogó kerékpárút-hálózat épülhessen Komáromban” – mondta el Keszegh Béla.