Kultúra 2017. 12. 10.

Borbély Alexandra lett a legjobb európai színésznő

A felvidéki Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben. A legjobb filmnek járó elismerést A négyzet című alkotás nyerte el.

Borbély Alexandra Nyitrán született, majd középiskolai éveit a komáromi Selye János Gimnáziumban töltötte. Habár a Pozsonyi Színművészeti Egyetemre is felvételizett, mégis Budapest mellett döntve folytatta tanulmányait, ahol 2012-ben végzett. Még ebben az évben a budapesti Katona József Színház tagja lett.

Alexandra a díj átvétele után a meghatódottságtól először alig jutott szóhoz: „Nem tudok beszélni, pedig mindent felírtam. De felolvasni sem tudom. Kaptam már díjat színházi alakításért, de filmszínésznőként ez a legelső díjam” – olvashatóak a felvidéki színésznő szavai az Index helyszíni tudósításában.

Rövid beszédében ezután köszönetet mondott Enyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet. Borbély Alexandra mellett olyan világsztárokat jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, mint az Oscar-díjas Juliette Binoche, vagy a korábban Oscar-díjra jelölt Isabelle Huppert.

Enyedi Ildikó az MTI-nek úgy fogalmazott: „nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!”

A díj 30 éves történetében a Testről és lélekről az első magyar alkotás, amely négy jelölést kapott. Enyedi Ildikó különleges alkotását már majdnem 90 ezren nézték meg Magyarországon, a fesztiválokkal együtt világszerte több százezren – mondta el Havas Ágnes az MTI-nek.

Az EFA gáláján A négyzet volt a legsikeresebb alkotás, a svéd-német-francia-dán koprodukció hét jelölésből ötöt váltott díjra, köztük a legjobb rendezésért és legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat is. A film főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át. A négyzet egyébként még májusban elvitte a cannes-i fesztivál fődíját, az Arany Pálmát is.

A gála több mint 900 vendége között volt az európai filmművészet számos világhírű képviselője, köztük Nastassja Kinski német színésznő, Stellan Skarsgard svéd színész, Szabó István Oscar-díjas magyar rendező és több kollégája, mások mellett a brit Stephen Frears, a spanyol Carlos Saura és a német Volker Schlöndorff.

Fotók a díjátadóról:

(Fotók: Borbély Dominika)

(Fotó: European Film Awards Facebook oldal)

 

(mti, index.hu, Szia Komárom)