Mix 2016. 03. 16.

Bott Frigyes boraival ünnepelték a 300. Borkurzust Szegeden

Bott Frigyes Garam menti borait kóstolhatták meg a Szegedi Tudományegyetemen a Borkurzus háromszázadik bemutatóján, ahol az ismert komáromi (őrsújfalusi) borász előadást is tartott. 

A Bott Frigyes hat tétellel készült a jeles alkalomra, a 2015-ös évjáratból egy zöld veltelini, egy sauvignon blanc és egy olaszrizling, a 2014-es évből pedig egy rajnai rizling, egy pinot noir rozé és egy kékfrankos jutott a poharakba.

borkurzus35_gs

A szinte telt házas eseményen Bott Frigyes kiemelte, hogy bár a politikai határok megváltoztatása az ország területén kívülre juttatta a Garam mentét, azonban a “dél-szlovákiai borvidék” elnevezésnek semmi köze a valósághoz, ez a vidék a magyar borkultúra szerves része.

“A múltra lehet jövőt építeni” – hangsúlyozta Bott Frigyes, utalva arra, hogy a borvidék hagyományos fajtáira koncentrál a borászata, vagyis a hárslevelűre, a furmintra és a rajnai rizlingre, vagyis azokra, melyeknek története, identitása van.

borkurzus20_gs

A rendszerváltást megelőzően ezen a vidéken a jót termést hozó fajtákat részesítették előnyben, ami sokat ártott a borvidéknek. Azonban az újraültetéseket követően Bott Frigyes pincészete az ország legjobbjai közé került, köszönhetően a kísérletező szellemnek, legyen szó a szüretelés a préselés módjáról vagy a hordókról, hogy a lehető legtisztább, legelegánsabb bor szülessen meg.

A Garam mente borai Európa-szerte megtalálhatóak az éttermekben és a borszaküzletekben. A különleges fahordóban készült nedűről Bott Frigyes kiemelte, hogy a szőlő a legfontosabb tényező.

borkurzus15_gs

Szerint a borász bábaasszony, aki vigyáz a bor megszületésére, azonban ha már be kell avatkoznia, akkor a bor már nem lesz olyan minőségű, mint ha magától ment volna végbe a megfelelő folyamat. Mindazonáltal a hibák elkerülhetetlenek. “A nehéz évjáratokból lehet tanulni” – fogalmazott Bott Frigyes. Kiemelte, hogy a bor szakrális dolog, amit nem szabad uniformizálni, vezet és visszaigazolást ad. A bortermelést pedig csak alázattal lehet művelni, és ha elhisszük, hogy nem lehetünk jobbak, akkor abba kell hagyni.

Szöveg és képek forrása: szegedma.hu

borkurzus10_gs borkurzus30_gs borkurzus12_gs

borkurzus18_gs

borkurzus16_gs

Szólj hozzá!