Kultúra 2017. 06. 22.

Címzett ismeretlen

A Komáromi Jókai Színház utolsó bemutatója a Vasmacska Stúdiószínpad terében készült. Témája, konfliktusa is intim: két ember barátságának felbomlása, árulás és bosszú.

A Címzett ismeretlen Kathrine Kressmann Taylor levéldrámája két német férfi barátságának a története. Max és Martin az első világháborút követően disszidált Amerikába, ahol közösen nyitottak és futtattak fel egy galériát. Martin azonban odahagyva az amerikai életet családjával hazatér Németországba, ahol Adolf Hitler épp hatalomra jutott. Martint fokozatosan szippantja be a hitleri ideológia, amelyet az Amerikában maradt, zsidó Max nem tud értelmezni.

Kathrine Kressmann Taylor folytatásos levélregénye először 1938-ban látott napvilágot az amerikai Story Magazin közlésében, egy évvel a második világháború kitörése előtt. Mivel ebben az időben még Amerikában sem igazán lehetett nőként sikeresen publikálni, a férje, Kressmann Taylor nevén jelent meg a mű. Ma már Taylort a történelem látnokaként emlegetik, 1999-óta műve hatalmas sikerrel hódította meg Európa és a Broadway színpadait.
A komáromi előadás, melyet Upor László fordítását felhasználva Harsányi Sulyom László rendezett, 2017. június 20-án került bemutatásra a Vasmacska Stúdiószínpadon. A díszletet s a jelmezeket Kiss Gabriella tervezte, dramaturgként Zsigó Anna dolgozott az előadásban. Maxot, az Amerikában élő zsidó műkereskedőt Tóth Tibor, a Németországba hazatérő Martint Rancsó Dezső formálja meg az előadásban.

A Komáromi Jókai Színház 2016/17-es színházi évadának záró előadása pontot tesz annak a gondolatmenetnek a végére, melyet a színház meghirdetett. A társadalmi megosztottság kérdését ebben az előadásban modellszerűen követhetjük végig, hogyan roncsolódnak szét emberi kapcsolatok pusztán azért, mert két ember másféle szellemiséget vall magáénak.
Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen

fordította: Upor László

Max Eisenstein – Tóth Tibor
Martin Schulze – Rancsó Dezső m. v.

Díszlet-jelmez: Kiss Gabriella m. v.
Dramaturg: Zsigó Anna m. v.
A rend Max Eizenstein ező asszisztense: Balaskó Edit

Rendezte: Harsányi Sulyom László m. v.

Bemutató: 2017. június 20-án
a Komáromi Jókai Színház Vasmacska Stúdiószínpadán

az előadás videóajánlója:

előadások:
2017. június 27. 19.00 – Komárom
2017. június 28. 19.00 – Komárom
2017. június 30. 19.00 – Komárom

Szólj hozzá!