Kultúra 2018. 08. 23.

Csak nézünk, mint a moziban!

Amikor már néhányan a mozizást akarták temetni, az egyre modernebb házimozi rendszerek és netes televíziók világában, akkor egy komáromi vállalkozó gondolt egyet, és bebizonyította, hogy lehet még nagyot álmodni.

A színvonalnak persze olyannak kell lenni, ami nem csak a régióban, de európai szinten is megállja a helyét. Ryšavý Boldizsár hitt abban, hogy egy jó mozira még mindig igény van, az emberek szeretik a széles vásznat és a pattogatott kukorica illatával bejárt közös filmnézést. Az elszántsága és terve annyira jól sikerült, hogy nem csak egy omladozó moziból faragott egy teljesen újat, de a látogatottság is egyre nagyobb.

A két éves újjászületését augusztusban ünneplő Tatra mozi nézőszáma legutóbb most júliusban döntött újabb rekordot, meghaladta a 7340 nézőt.

A történet kezdetén igazán nagy elszántságra volt szükség, mivel a több éven keresztül zárva tartó mozi látogatottsága a zárás előtt is nevetséges volt. Az épület állaga a szünetelés alatt tovább romlott, beázott a tető, a belső térben is komoly károk keletkeztek. Az épület nem felelt meg a modern filmszínház követelményeinek, így komoly átalakításra volt szükség.

A kezdet nem volt könnyű, hiszen a város ugyan szimbolikus bérleti díjért átadta az épületet, de Ryšavý Boldizsár jelentős összeg befektetésére vállalkozott. Ennek egy részét pályázati támogatásból igyekezett beteremteni, de jelentős volt a saját befektetés is. Az első határidők lejárta után nem fejeződött be a munka, sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy a vállalkozónak beletörik a bicskája. Ryšavý Boldizsárt – aki egy igazi örökmozgó, több területen tevékenykedik – más fából faragták. Extrém sportklubot vezet, barátaival úszik a jeges Vágban, az ő csapata felügyeli a református temetőt, télen gondoskodik az elesettekről, különböző érdekes eseményeket szervez és főleg mindig tervekkel tele.

A következő határidőre már elkészült a mozi, nem is akármilyen kivitelezésben. A vetítés – hang és kép egyaránt – magas színvonalú, a 160 férőhely kényelmes, még fekvő helyeket is biztosít. A mozi kiegészítői miatt sem kell aggódni, hiszen a népszerű kukorica és a nachos is biztosított, a jegyvásárlást pedig otthonról, kényelmesen az interneten keresztül is meg lehet tenni.

Az augusztus közepén második újjászületésnapját ünneplő mozi nem feledkezik meg a népes rajongó táboráról, az elmúlt két évben 120 ezer nézőjük volt. Az évfordulóra egy modernebb, közel kilenc méteres filmvászonnal lepték meg a mozizás komáromi kedvelőit. Az új vászon még kisebb tükröződés mellett fokozottabb moziélményt biztosít. Természetesen nem maradtak el a 3D filmek sem, ahol a Mignonok (GRU3) és a dinoszauruszok (Jurassic Word) vitték a pálmát a legnagyobb nézőszámmal.

Külön elismerést érdemel, hogy a mozi teret ad a helyi filmeknek is és itt került megrendezésre az amatőr filmesek fesztiválja is. Időnként más előadásokat is rendeznek, de az épület többi része még további lehetőségeket rejt, ahol folyamatos az előkészület és a munka.

És mire voltak leginkább kíváncsiak a komáromi moziban? A legtöbb nézőt a GRU3 film vonzotta 2710 nézővel, de sokan megnézték a Szabadság 50 árnyalatát (2057néző) és a Jumanjit (1738 néző) is. A (cseh)szlovák filmek közül a Všetko alebo nič (1559 néző) és a

Čiara (1354 néző) iránt volt a legnagyobb érdeklődés. Folyamatos az egyeztetés a magyar filmforgalmazókkal is, több film bemutatásra került, amely közül a Kincsem volt az egyik legkeresettebb.

A film pörög, de Ryšavý Boldizsár nem pihen, újabb nagy terveket szövöget, megint valami rendhagyót szeretne összehozni Komáromban. Ő már bizonyította, hogy ha hiszünk az álmainkban, a terveinkben, akkor nincs lehetetlen. Mint a filmekben!

(megjelent: az AhojSzia havilap augusztusi számában)