Oktatás 2024. 03. 25.

Csapatépítő kosárlabda-bajnokság Török János tanár úr emlékére

A diákok nagy örömére idén is megrendezik a nagy múltra visszatekintő Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságát (SZMGOB), melynek ötletgazdája Révész Ferenc, az ipolysági Szondy György Gimnázium testnevelés szakos tanára volt a 90-es években. A bajnokság idén a Török János Emléktorna nevet viseli. A rendezvény koordinátora a 2023/24-es tanévben Kovács Péter, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium testnevelés szakos tanára.

A várva várt sporteseményt 2024. április 10-én a Városi Sportcsarnokban egy ünnepélyes megnyitó előzi meg, ahol a Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre emlékezik meg a 100 évvel ezelőtt, 1924-ben született Török Jánosról, a komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium egykori, felejthetetlen emlékű, legendásnak tartott testnevelés szakos tanáráról. A megnyitón részt vesz Keszegh Béla, Komárom város polgármestere és Juhász György, a Selye János Egyetem rektora is.

Ezt követően kerül sor az izgalmas várakozással teli kosárlabda-bajnokságra a Selye János Egyetem tornatermében, a Városi Sportcsarnokban és a Selye János Gimnázium tornatermében. A bajnokság konkrét lebonyolítását Paraska István, a Selye János Gimnázium testnevelésszakos pedagógusa vállalta. A bajnokság megszervezését Komárom városa, a Selye János Egyetem, a Selye János Gimnázium és Szülői Szövetsége, valamint a GreenDream Kft. – Kubovics Gergely támogatta.

A sokak szívét izgalommal eltöltő bajnokságon számos sikeréhes, versenyszellemtől fűtött diák adhat számot a tehetségéről. Fiú- és lánycsapatok egyaránt megküzdhetnek az áhított bajnoki címért. A versenyre előzetesen nyolc fiú-, és hat lánycsapat jelentkezett.

A versengés során felidéződik Török János tanár úr emléke is, aki életét a sportnak és a tanításnak, illetve diákjainak szentelte.

Török János tanár úr mindig hangsúlyozta az egészséges versenyszellem fontosságát, a sportolási lehetőségek biztosításának szükségességét. Házibajnokságokat szervezett, kapcsolatokat épített ki a környékbeli és magyarországi iskolákkal, hogy a gimnázium diákjainak számos alkalmat biztosíthasson sporttehetségük kibontakoztatására, de a baráti kapcsolatok építésére is. A sport ugyanis nemcsak a csapatszellemet erősíti, hanem a lelket is. Török tanár úr aktív munkája máig példa, magas színvonalú délutáni sportkörei rengeteg diákot segítettek hozzá, hogy megérezhessék az édes, jól megérdemelt győzelem ízét. „Láttad már, ahogy a kosárlabda / hosszan pattog vagy pörög / a gyűrű peremén, / mielőtt eldöntené, / bepottyan vagy mellé hull? / Na, innen tudom, / hogy aki a fizika törvényeit alkotta, / az önfeledt, túlcsorduló / szeretetben gondolkodik, / nem leckemagolásban / és büntetésben” – írta Lackfi János. A komoly küzdelem heve és a győzelem vágya mellett alighanem ez az „önfeledt, túlcsorduló / szeretet” is helyet kap a résztvevők lelkében.

Csehy Flóra

II.C