Város 2017. 06. 19.

Csend, nyugalom és tágas tér – felszentelték a fogyatékosok új, nappali intézményét

Tavaly ősszel kapta meg az engedélyt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye arra, hogy Táncsics utcai központjukat átköltöztessék az egykori szőnyi idősek otthonába.

A felszentelésen jelen volt dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és Takács József képviselő is.

– Klubként 2001-ben kezdtük meg a működésünket, majd intézményesedtünk. Tizennyolc ellátottunk létszáma mára majdnem megduplázódott. Ők más-más fogyatékkal élnek, így igényeik is mások. Sokuknak csendre, nyugalomra és nagy térre van szüksége. Ez a Táncsics utcában nem volt megoldható. Jeleztük igényünket az önkormányzat és a munkáltató felé is, kérésünk pedig meghallhatásra talált. Októberben indult el az egykori szőnyi idősek otthonának átalakítása. Az új épület sokkal nagyobb, így külön foglalkoztatók vannak, de lett tornaszobánk is, illetve nagy előnyt jelent az udvar – mondta el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézményének vezetője, Szalai Gabriella.

Ellátottjaik a járás kilenc településéről érkeznek. Vannak, akik helyközi járattal önállóan érkeznek, másokat a szociobusz szállít az új központba, ahol hétfőtől-péntekig reggel 8 és 16 óra között foglalkoznak a fiatalokkal. Az ellátottak kézműveskednek, sportolnak, elsajátítják a háztartási alapismereteket és sokat tartózkodnak az udvaron is.

– Az elmúlt időszakban sikerült belakni az új épületet. A fiatalok a gondozónők segítségével igen hangulatossá varázsolták a helyiségeket – tette hozzá a vezető.

A felszentelést Bros Gergely római katolikus plébános végezte, míg Koncz Hunor református lelkész igét hirdetett.

Horváth István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportjának vezetője felidézte az 1991-es megalakulásuk óta eltelt évek legfontosabb állomásait. Kiemelte, hogy nagy szükség van arra a hiánypótló tevékenységre, amit a Szeretetszolgálat munkatársai nap mint nap végeznek. A résztvevők kisfilmet tekinthettek meg a csoport életéről. Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.