Mix 2016. 10. 28.

Csináld, amit szeretsz és sosem fogsz dolgozni!

ti.nyu – talán már az olvasó is találkozott ezzel a márkanévvel, amely kézműves, saját tervezésű ruhákat, ékszereket valamint lakberendezési tárgyakat foglal magában. Azt azonban kevesen tudják, hogy a mind népszerűbbé váló márkanév alatt egy komáromi lány, Rajko Tímea rejtőzik. Aki ráadásul nem is designer. Valójában egy fiatal építészmérnökkel van dolgunk (31 éves), aki másodállásban, saját kedvtelésből varr ruhákat. S ha valamelyik egyedi darab megtetszik, meg is vásárolhatod.

“Tulajdonképpen az irodai munka kiegyensúlyozására kerestem egy kreatív tevékenységet – meséli Timi.Már gyermekkoromban is azzal szórakoztam, hogy ruhákat varrtam a Barbie-babáimnak. A varrás tudománya anyai ágon öröklődik a családban. A húgommal együtt megtanultunk főzni, kötni, horgolni – és varrni. Mindezeket a nagyszerű, praktikus dolgokat szeretném egyszer én is átadni a saját gyermekeimnek.”

Habár Timi két, varrással kapcsolatos tanfolyamot is elvégzett, alapjában véve autodidakta. Sokat lehet tanulni a saját hibáinkból, és a sok varrás Timit már kis kora óta hozzásegítették a szakma elsajátításához. “Mindig azon törtem a fejem, milyen ruhákban különbözhetnék a környezetemtől a következő évszakban. A körülöttem lévő világból merítek ihletet: múltbéli korok, építészet… És persze a különleges kisugárzású nők. Emellett hatott rám a japán tervezők szabásminta művészete is. Mivel 10-15 évvel ezelőtt nem volt ennyire telített a piac, abból kellett főzni, ami volt. Rendszerint édesanyám fiatalkori ruháit szabtam át, rövidítettem, szűkítettem – mikor mi kellett. 16 évesen táskákat, sőt, hátizsákot is varrtam. Néha elcsodálkozom mi mindenre képes az ember fiatalon.”

logonelkul-medium

Vékony alkatának köszönhetően tökéletes modellként mutathatja be ruháit. „Az egyes ruhadarabok prototípusait magamon tesztelem, hogy lássam az esését, hogy hol kell alakítani rajta, hogy milyen a viselése. Mivel a márkám építését másodállásban művelem, egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb, minél több feladatot én magam látok el. Ami a modellkedést illeti: borzasztóan lámpalázas vagyok, nem szeretek középpontban lenni, pózolni meg pláne. A fotósom, Szabó Eszter viszont egy ügyes, fiatal hölgy, akivel pozitív élmény kilépni a komfortzónámból. Természetesen nagyon örülnék neki, ha kellemes kisugárzású modelleken mutathatnám be a ruhákat. Két kedves ismerősöm már eleget tett a felkérésemnek, de akár új lányok jelentkezését is szeretettel várom.”

13659019_1735431610058811_1372375549657864674_n

Egyre több vásárlója akad – fele-fele arányban az országból és a világ minden tájáról. És Timi szívesen teljesíti az egyedi kéréseket. Ám nem vállal el minden megrendelést. „Fontos, hogy azonosulni tudjak a megrendelő elképzelésével, stílusával. A környékbéli, 17-35 év közötti hölgyek konkrét elképzelésekkel jönnek hozzám, illetve gyakran szeretnének olyan ruhadarabot, ami nem jön velük szembe az utcán. Bizonyos fazonok igény szerint alakíthatók, így bárki számára elérhetők. A ti.nyu márka alapideája a nőiesség, egyszerűség és a természetesség. A nőiesség a derék kihangsúlyozásával és a finom színárnyalatokkal, az egyszerűség a ruhák szimpla vonalvezetésével és könnyű kombinálhatóságával, a természetesség pedig a pamut- és lenvászon anyagok használatában jelenik meg. Mostanában azon töröm a fejem, hogy férfi ingek tervezésébe is belefogok. Úgy érzem, az erősebbik nemnek is egyre nagyobb az igénye a minőségi, szép, egyedi holmik iránt.

13626337_1734113696857269_2903749406985721682_n

De vajon egy üzlet nyitása is szóba jöhet a ti.nyunál? „Az maga lenne megvalósult álom! Itt felhívnám a figyelmet, hogy a ruhák alacsony ára nagyon megtévesztő. Ezt a divatmultik érik el, az olcsó ázsiai munkaerő kizsákmányolásával. Valójában azonban a ruhatervezés és a varrás sokkal hosszabb folyamat. Elsősorban papírra kell vetni az alapötletet. Ezután az elképzelés térbeli modellezése következik: ez egy szabóbaba segítségével történik, egyszerű vászonanyagból. A szabás-varrás, valamint a fotózás, a képek szerkesztése és feltöltése után pedig a ruhák már csak csak arra várnak, hogy eljussanak viselőjükhöz.“

Milány Kincső
Fotó: ti.nyu

Szólj hozzá!