Mix Dél-komárom 2020. 08. 05.

Dél-Komáromban gyártott elektromos buszokkal járnak a pécsiek

A napokban adták át azt a tíz új elektromos buszt Pécs tömegközlekedési szolgáltatójának, melyeket a dél-komáromi BYD cégben gyártottak le.

Pécs 1,7 milliárd forintért vásárolt a tavalyi évben a dél-komáromi BYD Europe B.V.-től elektromos buszokat. A tíz új buszt a napokban adták át Pécs tömegközlekedési szolgáltatójának, a Tüke Busz Zrt.-nek. A járművek a baranyai megyeszékhely első elektromos buszaiként kezdhetik meg működésüket, írja az autopro.hu.

Az öregebb dízelüzemű buszok leváltására szánt új járművek a BYD legkeresettebb, 12 méter hosszú, alacsonypadlós szériájába tartoznak. Az egy töltéssel maximálisan 300 kilométer megtételére képes buszok együttesen évi 900 ezer kilométert fognak megtenni, ami a Tüke Busz Zrt. járművei által egy év alatt megtett távolság 10 százalékát teszi ki. Az új buszok töltését lehetővé tevő töltési infrastruktúrát a kínai cég tervezte, és telepítette.

A projekt részeként egy 600 négyzetméteres garázst is építettek, ahol tölteni lehet a buszokat. A járművek augusztus elejétől tesztüzemben közlekednek, ténylegesen ősszel állnak majd forgalomba.

(kemma.hu)