Sport Dél-komárom 2021. 10. 08.

Dél-Komáromi futó is teljesítette a Spartathlont

Görögországban rendezett futóverseny annak az ókori legendának állít emléket, miszerint 490-ben a perzsák által megtámadott Athénból Leónidasz király Pheidippidész ókori futónak parancsolta meg, hogy fusson el Spártába és kérjen segítséget a spártai kirá. Hérodotosz szerint Pheidippidész 36 óra alatt teljesítette a távot.

A Sparthathlon világ egyik legnehezebb futóversenyeként tartják számon nemcsak a 246 km-es táv miatt, hanem az extrém terepviszonyok és a domborzat, az embert próbáló 35-36 fokos hőmérséklet, valamint a magas páratartalom miatt is. Komáromot Dombay Gábor, aki először indult a Spartathlonon, és végül sikeresen célba is ért 34:33-as idővel. A célban egyébként a görög Zisimopoulos Fotist ünnepelhették elsőnek a korán kelő szurkolók, aki 21:57:20-as idővel ért célba.

Kapcsolódó kis színes, hogy balesete ellenére Szőnyi Ferenc az Mexikóban teljesítette az év megkoronázásaként az ötszörös ironman-versenyt. ahol a megmérettetés teljesítéséhez 19 kilométer úszást, 900 kilométer kerékpározást, és 211 kilométer futást kellett legyűrnie. Balesete ellenére is bőven szintidőn belül, a második helyen ért célba.

(komarom.hu)