Mix Dél-komárom 2022. 05. 19.

Ezúttal ezüstérmet hozott a dél-komáromi Vasember

Szőnyi Ferenc ultratriatlonista a világ legkeményebb versenyein van már túl. 2017-ben például nemes egyszerűséggel átfutotta a Himaláját. Emellett olyan megpróbáltatásokat gyűrt le, mint a Spartathlon, a Race Across Amerika, a Milano-Sanremo 283 km-es távja, vagy épp a 480 km-es
Hell Race
. Ezúttal Braziliában állhatott fel a dobogó második fokára.

Ötszörös ironman versenyen vettem részt. Ez alkalommal egy 50 méteres medencében 19 km úszást, 900 km kerékpározást és 211 km futást kellett teljesítenem, adott szintidő alatt. Azzal együtt, hogy immár közel másfél évtizede versenyzek ez a megmérettetés volt az egyik legkülönösebb helyszín, ahol valaha is jártam. Rio de Janeiro mellett voltunk 200 kilométerrel, egy ötcsillagos park, egy golfpálya kellős közepén.

Nem volt könnyű menet. Iszonyatos volt a hőség. Úszás közeben azok a testrészeim, amiket nem fedett a speciális úszóruha komoly égési sérüléseket szenvedtek. 10 és fél óra után jöttem ki a vízből – nyilatkozta a sportoló.

A kerékpáros versenyszámot egy 7 km-es zárt pályán kellett teljesíteni, amelyet 12 db 180 fokos fordító lassított a befejező szakaszon.

– Sajnos korábban Mexikóban elütöttek, sérülést is szenvedtem, ráadásul nemrég térdműtéten estem át, így a futás utolsó 100-120 km-es távja rendkívül kemény menet volt, ezzel együtt is sikerült ezüstöt hazahoznom – tette hozzá a Vasember.

Szőnyi Ferenc, minden idők harmadik legtöbb távját teljesítő ultra triatlonistája, összetett érmei száma a legtöbb a világon.

A 40-es éveihez közeledve tette meg első lépéseit a sport területén, hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpár távokon tud jól teljesíteni. Ennek okán triatlonozásba kezdett, azon belül is a „Vasemberek” közé kívánt bekerülni. Az első dupla ironman versenyén, 2008-ban a sportág megdöbbenésére még ebben az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezésre kerülő 10-szeres ironman versenyen, ahol egyben kellett teljesíteni a távokat. A következő évben a hazai sikerek után több külföldi ironman versenyen is dobogó közelbe került, majd Mexikóba visszatérve megnyerte a versenyt, a megszerzett pontok segítségével nem csak rekorddöntő lett, hanem megszerezte első világbajnoki aranyérmét is.