Város 2023. 07. 18.

Városi faiskola Komáromban – a költséghatékony zöldítés érdekében

Faiskola létesült Észak-Komáromban, részben városi, részben pályázati pénzből. (A pályázati forrást az SPP biztosította, innen nyert a város 2000 eurót a célra).  A faiskola lényege, hogy költséghatékonyabban lehessen zöldíteni várost. Komárom maga nevelheti fel a szükséges méretűre a facsemetéket, amelyeket aztán idővel kiültethet a közterületekre – ez pedig olcsóbb megoldás, mint máshonnan beszerezni a fákat, bokrokat. 

Indulásként 200 fát és cserjét telepítettek, cserépben. Ez azért fontos, mert a földlabdának köszönhetően gyakorlatilag egész évben ki lehet ültetni a növényeket – míg a szabad gyökerűeket csak tavasszal és ősszel. Hozzájuk tartozó öntözőrendszert is kialakítottak. A vizet saját kútból merítik, később  pedig az esővizet is hasznosítanák.

A következő időszakban tovább bővítik a faiskolát, pályázati támogatásból, illetve saját forrásból. Továbbá pályázni fognak olyan eszközökre is, amelyekkel a fák és bokrok teljes kezelését lehet biztosítani – kiültetés, átültetés, magaslati metszés, szecskázás, öntözés.

A fák típusai igazodnak a melegedő klímához, emellett lényeges szempont volt az is, hogy ne legyenek allergének. Jelen pillanatban 15600 fát és 13550 bokrot tart nyilván az önkormányzat a város területén, ami a faiskolának köszönhetően folyamatosan bővülhet, megújulhat.

A tervek szerint ősszel kerül sor egy nagy faültetési akcióra, amelynek keretében a lakosok, megfelelve a megadott feltéleknek, térítésmentesen igényelhetnek dísz- és gyümölcsfákat a közterületekre.

 

 Már létezik egy faiskola a városban, amelyet a Komáromi Víz- és Csatornaművek (KOMVaK) létesített, még 2021 tavaszán, 150 facsemetével. Ez a víztisztító telep területén található. Az innen származó, első csemetéket tavaly ültették ki.

Források: Komárom Város FB-oldala, Delta, Szia Komárom