Régió 2018. 02. 27.

Egy összetartóbb Dunamentéért szerveztek konferenciát Komáromban

A dunamenti lakosság és a régióban működő szervezetek szorosabb együttműködésének érdekében kétnapos konferenciát szerveztek február 22-23-án Komáromban. Az eseményen a Dunamente szervezeteinek képviselői és területfejlesztési szakemberei találkoztak, Somorjától egészen Párkányig.

A komáromi Regionális Fejlesztési Ügynökség (Regionálna rozvojová agentúra – RRA) a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának (Úrad vlády SR) támogatásával, valamint az Alsócsallóközi Helyi Akció Csoporttal (Združenie Dolný Žitný Ostrov) és a Dunamente Turisztikai Desztinációs Menedzsmenttel együttműködve szervezett konferenciát. A rendezvényt Horváth Árpád, az RRA Komárno elnöke nyitotta meg.

A Dunamente területén létrejön a Danube Naturpark

A találkozó egyik legfőbb célja az volt, hogy a résztvevőket bevonják a Dunamente területén létrejövő Danube/Naturpark létrehozásába, valamint, hogy elősegítsék a résztvevők közti kapcsolat kialakítását.

A helyi közösségek együttműködésével létrehozott natúrpark célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidékfejlesztés elősegítése.  A natúrparkok főbb tevékenységi területei a „négypilléres modell” alapján a következők:

 • a természeti és kulturális örökség védelme,
 • környezeti nevelés és szemléletformálás,
 • vidékfejlesztés,
 • turizmus és pihenés.

A konferencián bemutatásra kerültek példaértékű magyarországi minták, így a Gerecse- és Szigetköz Natúrpark is. A résztvevők betekinthettek az aktív tagok tevékenységeibe, valamint a Dunamente területén zajló projektekbe is.

Ezt követően több olyan javaslat is elhangzott, melyek nem igényelnek további anyagi ráfordítást, csupán megfelelő koordinációt, így elősegíthető a helyi szervezetek együttműködésének megerősítése.

Ezt a célt hivatottak képviselni többek között a következő intézkedések:

 • aktívabb együttműködés környezetvédelmi és kulturális központok, mint például Nagylél vagy Nemesócsa és a komáromi múzeumok (erőd) között,
 • szorosabb együttműködés az önkormányzatok és környezetvédő szervezetek között,
 • új beszállítói-fogyasztói kapcsolatok a helyi termelők között,
 • közös marketing,
 • helyi termékekből összeállított szezonális csomagok létrehozása és értékesítése nagy vállalatok képviselőinek,
 • a hagyományok újjáélesztése (pl. falusi disznótorok, növénytermesztés),
 • a Turisztikai Információs Irodák (TIK) együttműködése a Dunamente termelőivel, szálláshelyekkel és vendéglátóhelyekkel a turisztikai központokban. 

10 új termelő kapta meg a Dunamente regionális termék minősítést

Az esemény kiemelkedő pillanata volt a helyi termékek, valamint a „Dunamente (Podunajsko) regionális termék“ minősítéssel rendelkező termelők bemutatása.

A Dunamente regionális termék minősítést első alkalommal 2017 nyarán kapta meg 10 helyi termelő, a február 22-ei eseményt követően ez a szám a duplájára nőtt. A minősítéssel a következő termelők gazdagodtak:

a komáromi Eduardo´s Chilli Farm paprikából készült termékei, a bátorkeszi Amicius, Borvin és Dolník Pince és a dunamocsi Szegi Tibor borai, a marcelházi Kajtár Nicolas tökmagjai, a komáromi F&K pékség pékárui, a komáromi Pajor Alexander és az ógyallai Pastorek Marek  méztermékei és a marcelházi Fruit Distillery Coop gyümölcsdesztilátjai.

A résztvevők a konferenciának köszönhetően egy helyen kóstolhatták meg a Dunamente regionális minősítéssel rendelkező készítmények széles választékát. A szervezők célul tűzték ki, hogy a térség lakosságának könnyen elérhetővé tegyék ezeket a kiváló minőségű, helyi termékeket.