Oktatás 2024. 06. 25.

Egyetemek börzéje a Selye János Gimnáziumban

Idén június 21-én került megrendezésre iskolánkban a már hagyománnyá vált egyetemi börze. Az esemény célja felvilágosítást adni az egyetemei tanulmányokról, felvételi kritériumokról és a főiskolás életről, illetve segítséget nyújtani azon harmadik évfolyamos tanulóknak – öt osztály 110 diákjának –, akik még nem határozták el, merre, milyen irányban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Az idei börzén négy egyetem: a győri Széchenyi István Egyetem, a nyitrai Konstatin Filozófus Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem és a komáromi Selye János Egyetem, valamint a pozsonyi Magyar Szakkollégium és a Diákhálózat mutatkozott be.

A győri Széchenyi István Egyetemen működő szakokról, képzésekről Farkas Kriszta és Balázs Anita pályaorientációs szakreferensek adtak elő a tanulóknak: fontos információkat tudhattak meg nemcsak a jelentkezéssel kapcsolatban, hanem a külföldi diákoknak szükséges pontrendszerről is.

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának munkáját Mgr. Hajabács Zsuzsanna doktorandusz sokszínű prezentációja tette életszerűvé. Elmondta, hogy a tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a diákélet megszervezésére és a különböző projektekbe való bekapcsolódásra.

A pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karának képviseletében PaedDr. Kiss Kozánek Tünde, PhD., iskolánk volt diákja érkezett. Ismertette a felvételi eljárásokat és a választható szakokat, valamint hangsúlyozta, hogy tanulmányaik befejezése után a hallgatóknak nem jelent problémát végzettségüknek megfelelő munkakörben elhelyezkedni.

A Selye János Egyetem Oktatási és külkapcsolati szekciójának és a pályaválasztási tanácsadó központjának vezetője, Mgr. Ištvánik Norbert hangsúlyozta, hogy az egyetem egyik nagy előnye, hogy a magyar nyelvű tanulmányok mellett a teljes körű ügyintézés is magyar nyelvű, valamint az, hogy a nappali tagozatos hallgatók tandíjmentesen végezhetik el a képzéseket. Ezután Mgr. Szabó Dávid, PhD. dékánhelyettes bemutatta a Tanárképző Kar oktatási rendszerét, majd Dr. habil. RNDr. Csiba Péter, PhD. dékántól hallhattak a diákok érdekességeket az informatikával kapcsolatban. Iskolánk volt tanulója, Noszkai Lilla, a Selye János Egyetem harmadéves hallgatója az egyetemen működő HÖK (Hallgatói önkormányzat) elnöke a Református Teológiai Kar előnyeit ismertette a tanulókkal.

A pozsonyi Magyar Szakkollégium képviseletében Horváth Rebeka és Kontra Martin Róbert érkeztek, akik személyes konzultáció keretén belül a diákoknak felvázolták a szakkollégiumi élet pozitív oldalait, ismertették a felvételi kritériumokat, és rámutattak arra, miért is jó a szakkollégium tagjának lenni.

Idén első alkalommal képviseltette magát börzénken a Diákhálózat. Kubovics Gergely, iskolánk volt diákja, hasznos információkkal látta el tanulóinkat az egyetemi tanulmányokkal és az egyetemi élettel kapcsolatban.

Az egyetemek bemutatkozása után diákjainknak lehetőségük volt egyenként vagy kisebb csoportban bővebben informálódni az általuk érdekesnek talált szakokról.

PaedDr. Matus Alica