Város 2017. 02. 06.

Elektromos autóbusz közlekedne a két Komárom között

Amennyiben sikerül megnyerni egy pályázatot, Dél- és Észak-Komárom között elektromos autóbusz közlekedne, amely ingyenesen szállítaná az utasokat egyik oldalról a másikra. Az elképzelések szerint a déli városrész ipari parkjába települő, kínai BYD elektromos autóbuszgyár készítené el a járművet. 

A támogatási kérvény az uniós határon átnyúló Interreg pályázati rendszerében került beadásra a múlt hét folyamán. Mivel Komárom városa jelenleg nem pályázhat (feketelistán van), ezért járulékos szervezetén, a Comorra Servisen keresztül nyújtotta be kérvényét. Magyarországi partnerei Dél-Komárom városa és a Volánbusz.

Ha minden jól megy, az autóbuszt a szomszédos városba települő kínai, BYD autóbuszgyár rakná össze – referencia gyanánt. A gyár öt évig a jármű szervizelését is biztosítaná.

Az elektromos busz előnyei egyértelműek: nincs kipufogógáz, magasabb az utazási komfort, környezetbarát technológia, sokkal olcsóbb az üzemeltetése (100 km-en 2 eurót fogyaszt). Az utasok pedig ingyenesen utazhatnának a Duna egyik partjáról a másikra.

A város vezetése emellett a jövőben egy vagy két elektromos rendőrautót is beszerezne be a városi rendőrség számára. Az elektromos rendőrautóval nagyon jó tapasztalatai vannak már például Dunaszerdahelynek, Vágsellyének vagy Érsekújvárnak. Mivel sokkal költséghatékonyabbak, a megspórolt pénzt más fejlesztésekre tudnák költeni.

-drá-

Nézzék, két ilyen elektromos rendőrautó fut Dunaszerdahely utcáin tavaly október óta:  

Fotó: Dunaszerdahelyi
Fotó: Dunaszerdahelyi

el07